Орбанова порука ЕУ: Борба за суверенитет је непрестана

Орбанова порука ЕУ: Борба за суверенитет је непрестана

Кошутова и Петефијева нација се само смешка када неко покушава да нас учи слободи и демократији, рекао је мађарски премијер

Обележавање мађарског државног празника, годишњице мађарске револуције против Хабзбуршке империје 1848. године, показало је у недељу тензије које се осећају између Мађарске и Европске уније више кроз извештаје медија него у ситуацији на пештанским улицама. Наиме, извештаји су почињали вешћу да су се на митингу у Будимпешти, који је био саставни део обележавања националног празника слободе, догодили вербални сукоби између Орбанових присталица и противника.

Док се премијер Виктор Орбан обраћао присталицама са бине на степеницама националног музеја у Будимпешти, одакле је револуција и почела, агенција Ројтерс је известила да су „хиљаде Мађара искористили нерадни дан како би исказали незадовољство Орбановом владавином, оптужујући га за корупцију и тајни споразум о нуклеарном пројекту са Русијом”.

С друге стране, Орбан је езоповским језиком говорећи о мађарској историји заправо говорио о садашњости. „Борба за суверенитет је непрестана”, рекао је Орбан, а слободу и националну независност је назвао звездама водиљама и крвном линијом мађарске историје.

Упућени у нарушене политичке односе Мађарске са ЕУ, нарочито са Немачком, лако су могли учитати да је цео Орбанов говор заправо био обраћање ЕУ.

„Мађарску ми сами треба да уредимо онако као нам одговара, треба да је организујемо тако да служи нама, на језику који само ми разумемо и с културом коју само ми можемо да дамо свету. Устав, закони, парламент, влада, академије, национална економија, све то служи том циљу”, рекао је Орбан, а преноси „Вајдашаг ма”.

Незадовољство ЕУ Орбановим „отварањем ка истоку” у петак је кулминирало ветом Европске комисије на део споразума према коме Русија треба да испоручује енергенте за мађарске нуклеарке. Два дана касније Орбан је пред својим присталицама одговорио: „Европа је данас пуна питања, а Мађарска је пуна одговора.”

„Кошутова (Лајош) и Петефијева (Шандор, вође револуције) нација се само смешка када неко покушава да нас учи слободи и демократији”, рекао је Орбан окупљенима, пренела је мађарска државна агенција МТИ.

Антивладини демонстранти, којима су западни медији посветили нарочиту пажњу, организовали су се преко друштвене мреже „Фејсбук”. Њихов слоган је био „За нову Републику Мађарску” јер сматрају да је Орбанов Фидес укинуо републику чији су симболи управо слобода, солидарност и независност, дакле главни циљеви мађарске револуције која је почела 15. марта 1848. године.

Ројтерс је известио да се окупљање грађанских група и неких левичарских партија „подударило са државним празником”. Догодила су се заиста и спорадична добацивања и вређања око четрдесетак демонстраната са Орбановим присталицама. Демонстранти су носили транспаренте „Орбане, бриши” и „Фидес мафија”, а на свом контрамитингу организатор протеста Золтан Вајда је Фидес упоредио са „кулом од карата” која ће се срушити због грабежи око власти, корупције и партијског запошљавања у јавном сектору. Захтевали су да власт омогући транспарентност у јавним инвестицијама и објави детаље споразума о нуклеарном пројекту са Русијом вредног 10 милијарди евра. Сличне демонстрације су одржане и уочи доласка немачке канцеларке Ангеле Меркел почетком фебруара, када је неколико хиљада протестаната испред мађарског парламента желело да подсети Орбана на обавезе према западним савезницима и изрази незадовољство сарадњом са Русијом. Тражили су његову оставку и носили транспаренте, међу којима је био „Ангела наша, избави нас од зла”. Сличне демонстрације организоване су и почетком јануара.

Б. Митриновић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Масовни протести у Холандији због нових корона мера владе (видео)

Више од 20.000 људи окупило се на протестима у Хагу због увођења нових корона мера …

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

Антихришћански вандализам у Европи достиже врхунац

У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су радикалних феминисткиња …

7 Коментара

  1. Паметан човек.Зна да док постоји суверенитет постоји и држава а кад држава изгуби суверенитет ње више нема.

  2. Lako je tebi, ti volis svoj Narod i svoju zenju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *