fbpx

Органска производња хране у Србији тренутно на 7.200 ха

0
(0)

Београд — Површине под органском пољопривредном производњом у Србији су у току 2013. повећане за 16 одсто у односу на претходну годину и износиле су 7.200 хектара.

Како је прецизирано, то се односи на површине под пуним органским статусом, као и оне које су у периоду конверзије, показали су најновији, прелиминарни подаци које је објавило Удружење „Сербиа органика“.

Према званичним подацима Министарства пољопривреде, површине под органском производњом су у 2012. износиле 6.250 хектара. Такође је приметан пораст за више од 80 одсто површина ( око 3.700 хектара) које су у органском статусу у односу на 2012. када су износиле 2.000 хектара, наведено је у саопштењу Националног удружења за развој органске производње „Сербиа органика“.

Ипак, удео укупних површина под органском производњом у односу на укупне обрадиве у Србији ( 4.867.000 хектара) „малтене безначајан“ и далеко мањи у односу на већину држава у окружењу, нарочито ако се узму у обзир одлични агроеколошки потенцијали које наша држава поседује за производњу ових све траженијих производа.

Охрабрујућа је чињеница да постоји пораст, нарочито зато што су претходне две године биле јако неповољне за произвођаче у смислу подршке државе, тврде у „Сербиа органици“.

Мере подстицаја намењених органској производњи у 2012. су потпуно изостале, а у 2013. години подстицајна средства јесу увећана за 40 одсто у односу на конвенционалну пољопривреду, али номиналан износ од 8.400 динара по хектару за биљну површину је јако мали да би стимулисао органске произвођаче, наводе у тој асоцијацији.

Актуелним Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју је органска пољопривреда везана за конвенционалну чиме су направљени прилично неодговарајући захтеви за сточаре од којих већина није могла уопште остварити подстицаје, додаје се у саопштењу.

Из тог разлога су средства од 200 милиона динара која су била опредељена за подстицаје органске производње у 2012. потрошена у малом проценту, а исто се, тврде, очекује и у 2014. години.

„Напори наше асоцијације да Министарство пољопривреде Правилником о коришћењу подстицаја у 2014. преусмери средства и определи већа за биљну производњу по хектару нису уродила плодом, управо због ограничења у важећем Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју па ћемо надаље утицати на измене тога Закона у домену органске пољопривредне производње“, наведено је у саопштењу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кренуо извоз брашна из Србије у регион!?

3.5 (2) Извоз брашна из домаћих млинова кренуо је за Македонију и Црну Гору, а …

Србија: Ако родитељи оболе, држава преузима бригу о деци

5 (1) Шта ће бити са децом уколико су оба родитеља заражена вирусом корона и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *