fbpx

ЗАВИРИТЕ У СВЕТ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ Изложба одликовања и новца сутра на Калемегдану

0
(0)

Изложба „Династија Обреновић – одликовања и новац“ биће отворена сутра на Савском шеталишту на Калемегдану на 39 паноа.

Први сегмент изложбе приказаће одличја која представљају ознаке легитимности власти, а која додељује владар или држава војним и цивилним лицима као награде за приврженост, пожртвованост и друге заслуге. У другом сегменту изложбе представљен је новац, почев од прве серије папирних новчаница из 1876. године, новца из времена обнове српског новчарства – прве бакарне „паре“ из 1868. до новца Краљевине Србије.

Посетиоци ће на отвореном моћи да виде Медаљу за приврженост, која спада у најстарија одликовања искована поводом Светоандрејске народне скупштине и поцетка друге владавине кнеза Милоша Обреновића 1858. године, Златни крст за приврженост, једно од најредјих српских одликовања додељиваног свештеним лицима поводом Светоандрејске народне скупштине.

Биће приказан и Орден Таковског крста ИИИ степена, Медаља кнегиње Наталије за ревносну службу, прво „дамско“ одликовање за „помагање рањених и болних војника у рату 1876, 1877 и 1878“, први сребрни новац искован 1875. године у Царско-краљевској ковници у Бечу, као и прве пробне новчанице штампане 1876. године, које због избијања српско-турског рата никад нису пуштене у оптицај.

Ауторка изложбе Јелена Васић Деримановић је сабрала и представила одликовања и новац из времена владавине династије Обреновић (1815-1839 и 1858-1903), који се налазе у Збирци за новац и медаље Музеја града Београда, у којем ради као виши кустос.

Изложбу су најавило Музеј града Београда и ЈП „Београдска тврђава“, а отвориће је градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОНОВО СКАНДАЛ у СКЦ у Паризу! Уконили изложбу поводом 20 година НАТО агресије да не увреде НАТО званичнике?! (фото)

0 (0) Наташа Пејин, координатор за односе са медијима КИЦ-а, огласила се на свом фејсбук …

У Ужицу организовали изложбу лика и дела крволока Крцуна који је лично побио на стотине Срба!

0 (0) Ужице – На Дан града у Ужицу јуче су појединости из живота и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *