fbpx
Насловна / Србија / Култура / ЗАВИРИТЕ У СВЕТ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ Изложба одликовања и новца сутра на Калемегдану

ЗАВИРИТЕ У СВЕТ ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ Изложба одликовања и новца сутра на Калемегдану

Изложба „Династија Обреновић – одликовања и новац“ биће отворена сутра на Савском шеталишту на Калемегдану на 39 паноа.

Први сегмент изложбе приказаће одличја која представљају ознаке легитимности власти, а која додељује владар или држава војним и цивилним лицима као награде за приврженост, пожртвованост и друге заслуге. У другом сегменту изложбе представљен је новац, почев од прве серије папирних новчаница из 1876. године, новца из времена обнове српског новчарства – прве бакарне „паре“ из 1868. до новца Краљевине Србије.

Посетиоци ће на отвореном моћи да виде Медаљу за приврженост, која спада у најстарија одликовања искована поводом Светоандрејске народне скупштине и поцетка друге владавине кнеза Милоша Обреновића 1858. године, Златни крст за приврженост, једно од најредјих српских одликовања додељиваног свештеним лицима поводом Светоандрејске народне скупштине.

Биће приказан и Орден Таковског крста ИИИ степена, Медаља кнегиње Наталије за ревносну службу, прво „дамско“ одликовање за „помагање рањених и болних војника у рату 1876, 1877 и 1878“, први сребрни новац искован 1875. године у Царско-краљевској ковници у Бечу, као и прве пробне новчанице штампане 1876. године, које због избијања српско-турског рата никад нису пуштене у оптицај.

Ауторка изложбе Јелена Васић Деримановић је сабрала и представила одликовања и новац из времена владавине династије Обреновић (1815-1839 и 1858-1903), који се налазе у Збирци за новац и медаље Музеја града Београда, у којем ради као виши кустос.

Изложбу су најавило Музеј града Београда и ЈП „Београдска тврђава“, а отвориће је градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУТАВА приредила вечеру за Марину Абрамовић

Ана Брнабић приредила вечеру за Марину Абрамовић, која после 30 година излаже у Београду. Стање …

У мајском преврату 1903. убијено је још око две стотине најближих сарадника српског краља али и 123 најближа члана краљевске породице Обреновић

Одмах након убиства српског краља и краљице пуцано је и на краљицину рођену браћу потпоручнике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *