fbpx

Осетљивост на глутен

0
(0)

последње време све више људи развија интолеранцију на глутен, а многи имају проблем са целијакијом, која представља трајни облик интолеранције глутена (проламина) пореклом из пшенице, ражи, јечма. Основни симптоми и знаци да постоји проблем је појава хроничне дијареје, апатија и раздражљивост, поремећај раста и развоја, упадљив губитак мишићне масе и увећање трбуха.

Како је истакла Дајана Полексић, специјалиста прехрамбене технологије, на предавању о овој тему на „Дечјем Александрија фестивалу здравља” у Београду, глутен је протеин који се природно налази у сировинама као што су пшеница, раж и јечам. Некада није представљао велики проблем као што је то данас случај мада се још из времена античке Грчке памте записи древних филозофа који су говорили за оне који имају овај проблем да заправо имају тегобе са цревима.

– Није се тада знао узрок проблема, већ се само говорило да одређеним људима неке житарице не пријају. У прошлом веку је почело да се прича о глутену. То је веома специфичан протеин који лако пролази кроз опне танког црева. Често изазива алергијске реакције. Постоје два типа интолеранције на глутен које се стекну током живота. То се дешава и због тога што се деца целог живота хране пицама и тестима у које се додаје пет пута више вештачки додатог глутена. Тело не може да се избори са тим, па долази до умора, ненапредовања у тежини, или прекомерна тежина. Болест је генетски предиспонирана – нагласила је Полексићева.

Она је напоменула да је важно да они који су осетљиви на глутен воде рачуна о намирницама које бирају, да избегавају модификоване скробове, да уносе житарице из самлевених целих зрна проса, хељде, пиринча.

– Битно је да се читају декларације на производима јер особа тако може да зна шта тачно конзумира. Важно је и да се производи не узимају у ринфузу већ треба само бирати оне који су у херметички затвореним паковањима, са декларацијом произвођача – додала је Полексићева.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    А што не пишете о томе да то има брза да вакцинама која су се давале деци? У уста вам се посерем снс-овска!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *