Извоз кукуруза уноснији од „фиће”

Извоз кукуруза уноснији од „фиће”

Произвођачи сточне хране траже да се због суше и великог подбачаја у приносима што пре забрани извоз свих житарица

Све што Србији буде донео извоз новог „фиће”, а процењује се да за ову годину тај посао вреди око 300 милиона евра, однеће суша само на извозу кукуруза. Род је у најмању руку преполовљен и зато нећемо имати шта да извеземо. То значи да ћемо изгубити целих 400 милиона евра.

Узалуд су ратари овог пролећа сејали више кукуруза надајући се доброј заради као, уосталом, и ранијих година. Суша је обрала „жуто злато”, а највећи оптимисти прогнозирају да род може бити тек 3,5 до четири милиона тона. Мало када се зна да је просечан род у добрим годинама између шест и седам милиона тона.

Штета је велика и тек ће се процењивати. Кукуруз је последњих година био један од најбољих извозних производа. Преко границе смо продавали чак и два милиона тона и на томе зарађивали око 400 милиона евра.

Због суше подбациле су и остале културе, па је мање сточне хране. Зато сточари траже да се заустави извоз кукуруза.

Извоз кукуруза уноснији од „фиће” 

Директор удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да ће умањени род бити довољан за домаћу потрошњу, али да је проблем то што су извозници већ уговорили продају пола милиона тона ове житарице.

– Извоз ових количина може делимично да наруши билансе и влада ће имати озбиљан проблем да нађе решење. Чују се мишљења да би се могле укинути царине чиме би се постигло да се овом робом у оба правца тргује слободно и да кукуруз може да увезе свако ко нађе интерес за то. Међутим, сматрам да то решење није добро, јер увоз оптерећују трошкови транспорта што није ценовно одрживо, а кукуруз из увоза је још скупљи него домаћи – каже Саковић. Није непознато да држава код нас посеже за забраном извоза житарица. Подсећања ради, прошле године био је забрањен извоз пшенице од марта па до после нове жетве.

Политика 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Руски академик Генадиј Матишов: Свет чека Мало ледено доба

Руски академик Генадиј Матишов: Свет чека Мало ледено доба

* „Наступиће тек кроз хиљаде година. Да су поборници теорије глобалног загревања били у праву …

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је остало у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *