Оснива се скупштина северног Косова

0
(0)

На заједничкој седници четири Скупштине општина са севера Косова и Метохије која ће бити одржана почетком следеће недеље, највероватније у уторак, незванично сазнајемо, требало би да буде донета одлука о формирању скупштине северног Косова. 

Иако ову информацију јуче нико није желео званично да потврди, Стеван Божовић, председник СО Зубин Поток, за „Политику” каже да ће се данас у Звечану одржати припремни састанак коме ће присуствовати председници четири општине, председници Скупштина општина и шефови одборничких група како би се договорили о дневном реду следеће заједничке седнице СО.

„Видећемо шта одборници желе да се стави на дневни ред заједничке седнице. Због тога на овај састанак позивамо све одборничке групе. Идеја о формирању скупштине северног Косова је наравно актуелна”, каже Божовић.

Одлука о формирању једног оваквог тела, подсетимо, донета је акламацијом на митингу или такозваном свесрпском сабору који је одржан 22. априла у Косовској Митровици када су косметски Срби одбили Бриселски споразум. Скупштина северног Косова имала би, планирано је, извршну и законодавну власт, што је, кажу предлагачи, у складу са Уставом Републике Србије, односно са преамбулом Устава у којој пише да је КиМ саставни део Републике Србије. Скупштина ће имати председника, заменика председника, потпредседника, секретара, а у њој ће бити свих 119 одборника који су делегирани у локалним парламентима у општини Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток. Овој скупштини могле би да се прикључе и остале српске средине на Косову.

Према Божовићевим речима председници скупштина општина су задужени да сачине полазну основу за формирање скупштине Косова и Метохије.

„Била би то скупштина каква је некада постојала. Нешто као садашња Скупштина Војводине”, објашњава он. На питање како званични Београд гледа на ову идеју он одговара да се до сада није изјашњавао ни ’за’ ни ’против’, јер та тема још није била довољно актуелна да би изазвала реакције власти у Београду.

 
Ј. Церовина
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звечан: Срби зауставили ЕУ шиптарију

0 (0) ЗВЕЧАН – Срби су рано јутрос зауставили колону возила Еулекс и косовске пограничне …

Кфор уклања, Срби подижу нове барикаде

0 (0) СРБИ су у четвртак, после подне, поново поставили препреке на магистралном путу Приштина …

Један коментар

  1. Treba uraditi ovo sto pre. Jedini ispravan korak , a u skladu i u okvirima ustava Republike Srbije!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *