fbpx

Осврт на “Пети октобар“ кроз призму специјалног рата

0
(0)

Данас се навршава 14 година од када су активисти Отпора на петооктобарским демонстрацијама продрли у здање Скупштине СРЈ чиме је у једном дану окончана десетогодишња владавина Слободана Милошевића. Први, пробни покушај учињен је око 15 часова, потом је прави јуриш извршен у 15:35 у коме је одређени број отпораша успео да кроз прозоре уђе у зграду. Полиција је до тада употребом велике количине сузавца успела да растера знатан број демонстраната са платоа испред Скупштине, међутим полицајци се изненада повлаче око 16 часова, што су отпораши и активисти ДОС-а искористили да продру у Скупштину и демолирају је. Десно крило објекта било је делимично запаљено, а густ дим вијорио се изнад зграде. Командир београдске полиције је око 17 часова затражио разговор са представницима ДОС-а. Око 18 часова припадници полицијске станице у Улици Мајке Јевросиме положили су оружје и прикључили се демонстрантима. Отприлике истовремено демонстранти заузимају и зграду РТС-а што доводи до прекида емитовања програма овог медија. До краја дана демонстрантима се предаје и полицијска станица у улици 29. новембра. Убрзо су се сви симболи државне власти нашли под контролом револуционара и уследило је демонтирање Милошевићевог режима.

Оно што је мање познато и данас (а камоли у оно време), јесу обимне припреме помоћу којих је овај преврат реализован. Организација “Отпор!“, чији су активисти били ударна песница преврата, настала је 1998. године ангажманом америчке Централне обавештајне агенције (CIA) и обимном финансијском подршком америчких владиних организација National Endowment for Democracy (NED), International Republican Institute (IRI) и US Agency for International Development (USAID). Западни медији, а и поједини домаћи учесници петооктобарског преврата признају да су поједине западне земље (пре свих САД, Велика Британија и Немачка) инвестирале између 60 и 74 милиона долара у преврат. Обука активиста отпора је током 1999. и 2000. године реализована у Мађарској под командом америчког војног експерта за субверзивне операције и специјални рат, пуковника Роберта Хелвија. Пуковник Хелви обучавао је челне отпораше у тактици ненасилног отпора која је подразумевала:

1) анимирање маса (нпр. организовање штрајка, промовисање бунта као пожељног и позитивног става појединца и жигосање оних који су колебљиви или супротстављени бунту)
2) поступање у случајевима сукоба са полицијом (нпр. подметање девојака са цвећем у прве редове испред полицијских кордона, насилно провоцирање полиције у случајевима одсуства камера медија и симулирање полицијске бруталности према демонстрантима када су камере присутне)
3) различите методе пропагандног деловања (дезинформисање становништва, провоцирање емотивних реакција ширих слојева становништва, сатанизовање власти и државе, итд.)
4) одржавање везе са координационим центром током протеста (што обухвата како методе радио комуникације и шифрованог комуницирања преко телефона, тако и комуникацију симболима или поступцима)
5) припрема за саслушање у случају привођења од стране снага безбедности

Ове методе углавном су изнете у делима америчког стручњака за ненасилни отпор, Џина Шарпа, чије књиге под насловима као што су “Од диктатуре до демократије“, “Како почети револуцију“ и “Вођење ненасилне борбе“ представљају својеврсне рецепте за преврате. Ипак, можда још значајнија доктринарна конструкција од књижевног опуса Џина Шарпа јесте “Теорија 5 прстенова“ америчког пуковника ваздухопловства Џона Вордена из 1992. године. Према овој теорији, противник се представља као конструкција од 5 концентричних кругова који представљају (од споља ка унутра): војску, становништво, инфраструктуру, стратегијске ресурсе и власт. Традиционални ратни приступ за савлађивање протвника подразумевао би пробој сваког од ових прстенова док нападу коначно не би била изложена власт противника, међутим према теорији пуковника Вордена потребно је извршити утицај само на тзв. “центар гравитације противника“ што би довело до његове стратегијске парализе и слабљења његове воље за отпором. Тако је могуће заобићи скупоцене операције директно усмерене против војске или инфраструктуре противника, јер су у оваквом специјалном рату све операције усмерене против начина размишљања противника. Циљ је представити противнику свој интерес као његов интерес и тиме обесмислити одбрану нападнутог субјекта. Може се рећи да ова теорија представља “know-how“ за постизање победе без борбе конвертовањем информационе супериорности у борбену моћ и наметањем сопствене воље силом која није физичка него задире у сферу идеја, ставова, културе, медија, уметности, економије, итд. Делатност покрета “Отпор!“ представља школски пример примене овакве теорије.

 

Борбени Ефективи

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Тиранин Вучић прети народу, хапси, народ у страху, језиве сцене!

4.4 (58) Да је ванредно стање у Србији злоупотребљено од стране Александра Вучића, пише и …

ДОKАЗ: Србија прима мигранте упркос епидемији корона вируса, огромне групе прелазе границу?! (фото, видео)

4.9 (8) Kао млади људи, многи илегални мигранти очито нису много забринути за епидемију Kороне, …

12 Коментара

  1. Ovo su bile marionete Amerike i EU,oni su vas doveli na vlast da uništite sopstvenu zemlju. A oni i dalje dovode na vlast poput vas…

  2. BRUTALNI DEMAGOZI ! SVE JE BILO LAŽ, KRADJA , SILA …

  3. ma more mi smo bili marionete jer su oni svi profitirali debelo preko nasih leja

  4. i tada ,i sada mnogi moji srbi su ostali naivni t.j glupi. stalno bez cilja

  5. Koštunica je ispao pička,i zato je sad gdje jeste,izturili ga jer svi drugi bi izgubili od Sloba

  6. dan kada su Srbiju izdali ,dan propasti Srbije,dan kada ce se u istoriji pisati 5 oktobra je u Srbiji dosla izdajnicka vlast koja je Srbiju pokrala i rasturila gore nego nacisti i saveznici u drugom svetskom ratu

  7. Шта рећи а не ПОВРАТИТИ.

  8. 5. Oktobar je trebao i morao da se desi. Režim Miloševića, podpomognut radikalima i crnom ovcom, je dostigao vrhunac uništenja Srbije. Taj režim je napravio temelje kriminala, korupcije, lopovluka, pljačke uništenja države…. Do tada hrabri srpski narod je rešio da to prekine, to je i uradio. Stavljena je tačka na taj i takav režim. I to je dobro. Danas, 6. oktobra se navršava 14 godina od kako je taj isti narod napravio najveću grešku. Otišao je kući i stvar prepustio stihiji i nije zabio glogov kolac u srce vampira.. Onda su ti isti vampiri Miloševićevog režima, uspela da se udruže sa novopridošlim vampirima i stvorena je „Prelazna vlada“. Baš ta vlada je kraj Srbije. Zašto nije sačekano da se decembarskim izborima uradi ono što je i urađeno? To je pitanje svih pitanja. Vampir živi i danas, nemilosrdno pije krv ovog naroda, postajajući sve jači. Vreme ja za nastavak. Treba završiti započeto. U svakom zlu postoji i nešto dobro, a u Srbiji je dobro što su svi pokazali svoje pravo lice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *