fbpx

Отимају од развоја, лекара, наставника, сиротиње да би догодине имали да плате камату од 1.5 милијарди евра на доспеле кредите

0
(0)

Београд — Министарство привреде објавило је захтев Фонду за развој да обустави свако ново кредитирање док се не сагледа тренутно стање.

Наводи се да „бацање новца у бунар без дна мора да престане“.

Фонд за развој затражио је од свог Управног одбора да, на седници која је заказана за петак, одобри више од 925 милиона динара нових кредита за 52 предузећа.

„У ситуацији када нису познати узроци проблема наплативости кредита (НПЛ) и када држава од свих грађана тражи да поднесу терет кризе, Министарство привреде сматра да је неодговорно даље пласирати средства, без анализе разлога катастрофалног стања портфолиа Фонда за развој. Ово је став целе Владе и чланова Управног одбора Фонда. Од свих државних службеника, посебно од директора агенција и фондова, очекује се највиши степен одговорности у трошењу новца грађана Србије“, наводи се у саопштењу. 

Министарство привреде напомиње да је „очигледно да у Фонду за развој постоји проблем у систему процене ризика пласмана“. 

У саопштењу се подсећа на извештај министарства од 7. октобра, у којем је наведено да Фонд тренутно управља портфолиом вредним на папиру више од 217 милијарди динара. 

Од тог износа, више од 40 одсто је потпуно доспело, а није наплаћено, наводи се у саопштењу. Додатних више од 20 одсто је делимично доспело са кашњењима у плаћању, у износу од 10 до 99 одсто укупног дуга. Фонд за развој је издао и гаранције вредне преко 79 милиона евра привредним субјектима који нису солвентни. 

Министарство наводи да је нејасно због чега предузећа траже новац од Фонда, а узимају гаранције од пословних банака, када се зна да пословне банке имају вишак средстава и недовољно квалитетних клијената да им пласирају та средства. 

„Такође је нејасно због чега баш ови пројекти доприносе развоју Србије и заслужују субвенционисане каматне стопе, а неки други не. Свакако да међу њима постоје пројекти који заиста доприносе развоју и заслужују помоћ пореских обвезника Србије, али свакако постоје пројекти који то не заслужују“, наводе у Министарству привреде. 

Као подршку кредитирању привреде, посебно предузетника, пољопривредних газдинстава и малих и средњих предузећа, Министарство привреде ради на програму осигурања и издавања гаранција за кредите које пословне банке пласирају привреди. Главни циљ програма је да смањи ризик пословним банкама, прошири палету средстава обезбеђења и тиме директно утиче на смањење каматне стопе за кредите привреди, истиче се у саопштењу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст банкарских кредита у Србији у 2019. био 8,4 одсто

0 (0) Укупни кредити привреде, грађана и предузетника у Србији на крају 2019. године износили …

Титове дугове плаћаћемо још две деценије: Ево коме Србија највише дугује

5 (1) Београд — Путеви у које су уграђени досад су више пута поправљани, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *