fbpx

Откачена вагон цистерна сатима стајала на прузи Београд – Бар и могла је да разнесе пола Пожеге

0
(0)

Вагон цистерна са 30 тона плина пронађена је у недељу поподне на железничком стајалишту у месту Каленићи, на прузи Београд – Бар, а нико не зна како је тамо доспела.

Према сазнањима „Блица“, цистерна је била део композиције са вагонима који су превозили плин, а која је из Београда ишла ка Пожеги. Како сазнајемо, полиција истражује како је цистерна са пропан-бутаном завршила у Каленићима, јер је готово немогуће да се сама откачила.

Поједини извори „Блица“ упознати са стањем на железници тврде да је могло бити веома опасно јер пруга у Каленићу има нагиб од два промила и да је остало још пола сата до деактивације ваздушних кочница, након чега би цистерна кренула ка Пожеги и могла да изазове велику експлозију.

Међутим, други извори „Блица“ упознати са стањем на српским пругама категорични су да нагиба на тој прузи заправо нема и да покретање цистерне није било толико извесно.

Међутим, оно што је извесно и што је права мистерија је начин и разлог због којих је цистерна доспела у Калениће. Да цистерна из композиције недостаје, примећено је тек када је машиновођа путничког воза Ужице – Београд пријавио да је угледао цистерну у Каленићу. Тај машиновођа приметио је откачени вагон и било му је сумњиво јер је цистерна која стоји у станици имала „завршни сигнал“, односно обележје у облику круга које показује да је у питању задњи вагон у композицији и одмах је обавестио диспечера у Пожеги.

Наш извор упознат са стањем на железници сматра да је готово извесно да је цистерну неко намерно откачио.

– Немогуће је да се сама од себе откачила у станици јер би машиновођи морало да се покаже на инструментима, односно манометрима, да нешто није у реду са вагонима. Постоји и мање вероватна могућност да вагон није био у „ваздуху“, односно прикачен на главни кочиони вод и да је вучен без кочница, те да због тога машиновођа није приметио да се цистерна откачила – каже наш извор.

Да је та друга варијанта мало вероватна, наши извори потврђују информацијом да су на вагону биле активиране ваздушне кочнице.

– Све се то догодило у недељу око 16 сати. И до 19 нико није знао да недостаје цистерна са 30 тона пропан-бутан гаса, а цела композиција је стајала у Пожеги. На цистерни су срећом биле активиране ваздушне кочнице, али би оне после неког времена стајања испустиле и вагон би практично био без њих. А да до тога дође, недостајало је највише још пола сата. Тада би због нагиба цистерна кренула. После неког времена би добила природно убрзање и више је нико не би зауставио. Или би налетела на други воз или би улетела у станицу у Пожеги и разнела пола града – рекао нам је овај извор.

„Србија карго“: Цистерна стручно откачена, кривична пријава против НН лица

Из „Србија карга“ потврдили су за „Блиц“ да је у недељу око 18 часова, након доласка теретног мешовитог воза у станицу Пожега из Београда, утврђено да недостаје последња вагон цистерна, товарена течним гасом.

– С обзиром на то да је теретни воз у станици Каленић, чекао двадесетак минута укрштање са путничким возом, одмах је упућена оперативна комисија на лице места, где је од стране железничког особља уочена поменута цистерна. Истовремено је обавештен МУП и приступило се истражном поступку у оквиру кога је утврђено да цистерна није имала оштећења и самим тим није могло доћи до експлозије или цурења, као ни до угрожавања безбедности људи и животне средине – кажу из „Србија карго“.

Из ове компаније додају покренута кривична пријава против НН лица и да очекују да МУП пронађе кривца.

– Утврђено је да је вагон цистерна на веома стручан начин откачена из састава воза, те је покренута кривична пријава против НН лица и очекује се налажење починиоца од стране МУП – а. Након завршетка рада железничке оперативне комисије и захваљујући благовреном и адекватном деловању железничког особља, вагон цистерна је безбедно отпремљена до свог коначног одредишта.

Извор: блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

0 (0) Ново поскупљење гаса, струје и горива очекује потрошаче у Србији и то због …

Због корупције похапшено комплетно општинско руководство Пожеге

0 (0) КРАЉЕВО – Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *