Откривамо: Фирми брата Дарије Kисић тендер од 5,4 милиона евра

Откривамо: Фирми брата Дарије Kисић тендер од 5,4 милиона евра

Министарство здравља је за свега два и по месеца доделило чак четири посла фирми “Нитес”, која је повезана са Бојаном Kисићем, рођеним братом министарке Дарије Kисић Тепавчевић. Све те послове, вредне око 5,4 милиона евра, “Нитес” је добио у конзорцијуму са компанијом “Телеком Србија” и фирмом “Медит”. На тендерима које је расписало Министарство здравља били су једини понуђачи.

Бојан Kисић, брат министарке за рад и социјалну политику Дарије Kисић Тепавчевић и супруг бивше министарке правде Неле Kубуровић, је извршни директор чешке Нитес групе, у саставу које послује и београдски огранак те фирме. “Нитес” је од 26. маја до краја јула добио чак четири посла, а њихова укупна вредност износи 635.100.000 динара са ПДВ-ом или око 5,4 милиона евра.

На овим тендерима та фирма се појавила као део групе понуђача, у којој су још “Телеком” и предузеће “Медит”. Осим њих, на јавне позиве Министарства здравља се нико други није јављао. То није необично у Србији, али је супротно закону, будући да је наручилац, у овом случају Министарство, дужно да обезбеди конкуренцију.

Ове три фирме последњи пут склопиле су уговор са Министарством 30. јула и то за платформу “Е-боловање”. У овом ангажману “Телеком”, иако лидер конзорцијума, извршава свега три процента посла, док су “Нитес” и “Медит” преузели на себе по 48,5 одсто обавеза. Сходно томе, може се претпоставити, је подељена и зарада.

Од “Е-боловања” тај конзорцијум ће приходовати укупно 164,2 милиона динара или око 1,4 милиона евра.

У једном дану два посла “Нитеса”

“Нитес” је заједно са “Телекомом” и “Медитом” добио још један посао на тендеру 26. маја, такође од Министарства здравља. И тада се тај тај конзорцијум појавио као једини понуђач.

Оне ће за посао одржавања ИЗИС-а – подсистема за електронски рецепт зарадити 94,2 милиона динара или око 800.000 евра. “Телеком” је на себе и у том пројекту преузео свега шест одсто обавеза.

Иста група понуђача у истом дану ангажована је и на пројекту “проширења националне медицинске платформе за превентиву и дијагностику”, а тај посао ће наплатити у износу од 133,5 милиона динара или око 1,1 милиона евра.

Још око 1,16 милион евра лећи ће им на ручун од посла одржавања националне медицинске платформе за превентивну дијагностику. И у овим пројектима једини су се јавили на тендер, а удео Телекома је такође занемарљив. Уговор је склопљен 18. маја.

За све ове послове Министарство здравља ће платити око 5,4 милиона евра, а поменутом конзорцијуму ће на рачун лећи више од 4,4 милиона евра (умањено за ПДВ).

Најмање 30 уговора фирми из Нитес групе са државом

Ово нису једини послови фирме “Нитес” са државом и њеним компанијама. Више милиона евра зарађивали су од уговора склапаних са ЕПС-ом. Истраживање БИРН-а показало је да су од 2013. године фирме Нитес групе, чији је један од директора Бојан Kисић, само у Србији потписале 27 уговора вредних око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, “Нитес” је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Kисић: Мој брат је (само) један од запослених

Министарка Дарија Kисић Тепавчевић је у априлу негирала да је њен брат директор Нитес групе и одговорно лице у тој компанији.

“Мој брат није ни власник, нити сувласник, ни директор, нити одговорно лице ни у једној од фирми које се спомињу, он је један од запослених, један од инжењера који ради у фирми”, истакла је Kисић Тепавчевић у априлу ове године.

Међутим, на званичном сајту “Нитеса” и даље се наводи да је Бојан Kисић главни извршни директор у тој компанији.

Kубуровић: Нисам повезана са фирмом супруга

Нела Kубуровић, у време када је још била министарка, у изјави за Бирн је негирала да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Kисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса,” рекла је Kубуровић.

Аутор: Наташа Латковић, Нова.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Политичко крило нарко-мафије већ пресудило полицајцима који су ухапсили Kолувију

Политичко крило нарко-мафије већ пресудило полицајцима који су ухапсили Kолувију

Оно што је до пре неколико дана била сумња коју ваља испитати, јуче су постали …

Данас у нашој цркви владају завере, издаје, сплетке, корупција, примитивизам, политика и најгори мрак

Данас у нашој цркви владају завере, издаје, сплетке, корупција, примитивизам, политика и најгори мрак

Мада је СПЦ једна од темељних духовних стожера свих Срба, ово време у коме живимо, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *