fbpx

Откривена спомен плоча кнезу Михаилу Обреновићу

0
(0)

Поводом обележавања 145 година од смрти кнеза Михаила Обреновића, министар културе и информисања Братислав Петковић открио је обновљену спомен-плочу на Кошутњаку.

Министар културе и информисања Братислав Петковић открио је у Кошутњаку обновљену спомен плочу кнезу Михаилу Обреновићу поводом обележавања 145 година од његове смрти.

„На овом месту је пре 145 година престао живот кнеза Михаила Обреновића, али није престало да живи његово дело, установе које је он основао, првенствено Народно позориште“, рекао је Петковић пре откривања плоче.

Министар је подсетио да је рад кнеза Михаила у унутрашњој и спољној политици био са девизом „Закон је највиша воља у Србији“.

„Он је донео законе по угледу на Европу. Први пут је онај коме је суђено могао да има свог браниоца. Тако да је он својим убицама обезбедио браниоце, али као што знамо није им то много вредело“, рекао је Петковић.

Knez_Mihajlo1Он је навео да је Коста Радовановић на суђењу изјавио да, када је са својим братом Љубом Радовановићем сачекао Обреновића у Кошутњаку, кнез их је погледао и мирно рекао: „Значи, истина је“.

„Он је наиме био у спору са Љубом Радовановићем и на такав начин последње речи могао је да каже само један истински џентлмен и витез какав је био кнез Михаило“, оценио је Петковић.

Михаило Обреновић је сахрањен у Саборној цркви, а српски народ му је на Тргу Републике испред Народног позоришта подигао споменик.

„На споменику пишу називи градова које је кнез добио за Србију – добио јер је имао фантастичну дипломатију. Био је први наш европски владалац. На прочељу је српски грб, а на зачељу текст: Кнезу Михаилу М. Обреновићу Трећем, благодарна Србија. Ми следимо поруку са постамента споменика, да обновом овог места на коме је изгубио живот још једном му заблагодаримо“, истакао је Петковић.

У пригодном уметничком програму одломке из апотеозе Ђорђа Милетића „Посмртна слава кнеза Михајла“ говорили су глумци Вјера Мујовић и Небојша Кундачина, док је за музички део био задужен вокални квинтет Хора Народног позоришта.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пронађена спомен-плоча првој жртви Првог светског рата

0 (0) После писања „Политике” о почетку снимања филма „Седам дана који су променили век”, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *