Србија

Фирма која тренутно уништава Kошутњак је у власништву новог СНС градског урбанисте!

„Kада смо се бавили Kошутњаком, сазнали смо да је носилац израде плана фирма Архитектон, која је у власништву главног урбанисте Београда, који је члан ГО СНС. Они су победили на тендеру као једини понуђач. Kада имате само једног понуђача значи да са основама тог тендера нешто није у реду“, каже Добрица Веселиновић из Иницијативе Не давимо Београд.

У последњих неколико месеци сведоци смо сече дрвећа у Бограду ради изградње разних објеката. Почело је с Kалемегданом и Ушћем због изградње жичаре, наставило се на Kошутњаку због изградње Спортског центра, а сада и на Бановом брду, где прошлог четвртка полиција није дала никоме да приђе месту где је дрвеће посечено и где није било никакве табле с информацијама ко је извођач радова, преноси Н1.

Јована Дељанин из групе грађана „Стоп уништавању Kошутњака“ каже да су се људи у Пожешкој улици 158 на Бановом брду окупили када је дрвеће већ почело да се сече.

„Затекли смо сечу, камион јавног осветљења, ограду, полицију која не дозвољава да се приђе. 17 стабала посечено је без дозволе. Људи дежурају, приморани су да буду испред да спрече радове. Одговор општине је као за Kошутњак, а то је да нису надлежни и да је документација у реду, а сада се виде бројни пропусти у документацији“, каже она.

Навела је да су се обраћали и Граду Београду и министарству грађевине.

„Град није хтео да прими људе, министарство каже да је све по закону. Да ли је важнији закон или воља грађана? Нас нико не пита. Желимо да одлучујемо о ономе што се дешава у нашој месној заједници“, рекла је Дељанин.

Истакла је да грађани имају снагу да се супротставе, само је питање да ли хоће да је искористе.

„Помажу нам грађани који немају везе с политиком, јер нам је доста. Грађани треба да искористе право да се изјашњавају и кажу шта желе. Власт не треба да одлучује уметсо нас. Грађани да нам се прикључе да имамо снагу и дамо глас. Настављамо да се боримо, нема одустајања, Kошутњак је покренуо људе да се боре за опште право, обраћаћемо се и даље и нашим и међународним институцијама“, поручила је Јована Дељанин.

Добрица Веселиновић додаје да постоји шаблон понашања из позиције моћи, који показује да нема разговора и заједничког решења око питања како се град развија.

„Жели се наметнути воља приватних инвеститора или мегаломанских пројеката. Грађанима остају различити механизми борбе, а најважније је да се покаже заједништво и солидраност. Свака грађанска борба, којих је било јако пуно, показује да грађнски фронт и даље живи и расте. Постоји читав покрет против извршитеља који показује значајне успехе, свака породица је једна огромна победа. На Ушћу смо засадили гомилу стабала, борба против МХЕ која спречава инвеститоре да уништавају станишта показују да има успеха. Важно је да се подигне глас, јер тако појачавамо друге гласове који се можда неће јавити“, рекао је Веселиновић.

Он је рекао да борбе долазе до све већег броја грађана.

„У следећем кораку нам следи артикулација грађанских покрета, а то је политика „за“, какав град желимо у будућности. Питање разговора с институцијама не може да стоји, ми смо као иницијатива поднели неколико стотина примедби, предлога, жалби, које нису наишле на системско процесуирање. Разговор овде не постоји, да ми као разговарамо и дођемо до решења“, каже Веселиновић.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!