fbpx

Кошутњак: Руинирано спомен-обележје кнезу Михајлу

0
(0)

КРАТАК културно-уметнички програм, нова спомен-плоча па се тако завршило обележевање 145 година од убиства кнеза Михаила Обреновића у јуну ове године. Нова плоча није успела да покрије године заборава и нечињења, па је још једно историјско место опет предато запуштености.

Некада је ту постојала и оградица од кованог гвожђа, тешка до тридесет килограма, коју су највероватније сакупљачи секундарних сировина украли пре неколико месеци. Зарада им је вероватно била мизерна, до 500 динара, али више ограда никада није обновљена. На платоу осушена трава, остаци венца, а околно жбуње и дрвеће наткриљују плато и нису скоро „шишани“.

На самом бетонском обележју и даље стоје два повећа, али и избледела графита. Недавно се и један заљубљени пар потписао, да овери своју љубав.

ДОНОСИО ЗАКОНЕ, ВОЛЕО КУЛТУРУ КНЕЗ

Михаило је оставио великог трага у јавном животу ондашње Србије. Основао је Народно позориште, али и доносио законе који су по много чему остали упамћени као претеча права у Европи. Памте се и његови успеси на пољу дипломатије јер је од Турака изборио градове Београд, Смедерево, Кладово, Шабац, Ужице и Соко. Михаило Обреновић је сахрањен у Саборној цркви, а у захвалност, српски народ му је на Тргу републике подигао споменик.

– Било је ту и неколико клупа, ево ова на којој седимо је скроз пропала. Нема овде нико да сврати осим шетача, бициклиста или јахача на коњима. Ове дивне животиње, као што се види, овде обаве нужду и оду даље – испричали су нам људи који су се одмарали. – Штета је да се не искористи овај простор, мирно је место, за одмор и подсећање.

spomenik-knez-mihailu-kosutИначе је поводом обележавања 145 година од смрти кнеза Михаила Обреновића, 10. јуна откривена обновљена спомен-плоча на којој је убележен датум убиства, по новом и старом календару. Такође стоји кад и колико годинана је кнез Михаило владао.

– То је био аутентични споменик на коме је исклесано када је кнез убијен. Сада је ту нова плоча али се изгубило на веродостојности, прекривањем датума. Историја не може да се преправља, али може ограда која је била на месту погибије књаза – рекао нам је Ђорђе С. – Мислим да је владалац заслужио да се ово место обележи достојније, да се постави расвета и бетонске степенице које не би биле провизорне. Недавно су поставили некакве дрвене, па сад неко може да се поломи на њима. Грехота је да неко украде гвожђе са места где је убијен један од великана Србије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Патријарх то није заслужио

0 (0) Београд памти патријарха Павла, овако је званични сајт Српске православне цркве насловио кратку …

Вучић: Само се будалама не свиђа споменик патријарху Павлу!

0 (0) На друштвеним мрежама кружи наводна изјава председника Србије Александра Вучћа у којој на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *