Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну штету односима Израела и Србије
фото: @MFAKosovo

Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну штету односима Израела и Србије

Србија данас коментар: Отварање израелске амбасаде у Приштини нанеће веома озбиљну и дугорочну штету односима Израела и Србије и ту нема сакривања било иза вашингтонског споразума који није на нивоу међународног споразума нити је потписан измеђи Израела и Србијe нити је се могуће сакривати иза једног од многих идиотизама напредњачког режима и његових представника који су од доласка на власт константно радили и раде на штету српске државе и народа. Срби су се надали да ће барем у Израелу постојати разумевањa и мало више сензибилитета за садашњу међународну позицију Србије.

___________________________________________

Гостовање израелског амбасадора у Србији Јахела Вилана у јутарњем програму Прве ТВ јуче је изазвалу мању политичку буру у Србији. Домаћи медији пренели су наводне речи амбасадора из којих се дало закључити да је он изјавио како је Србија Вашингтонским споразумом признала независност Kосова, да би муњевитом брзином уследила реакција министра спољних послова Србије Николе Селаковића, који је амбасадорову изјаву протумачио ни мање ни више него као – “безобразлук”. У интервјуу за Нова.рс амбасадор Вилан је дипломатски одговорио на Селаковићев иступ.

„Пре свега, ја сам гост у вашој земљи и представљам своју државу и није прави начин да са својим домаћином комуницирам преко медија. Али, једно морам да кажем: Да сам рекао оно што је пренето да сам рекао, слажем се, то би био безобразлук. Међутим, има једна ‘ситница’: Ја то никада нисам рекао, нити сам то мислио. Прилично добро знам шта се десило. С председником Вучићем сам се срео недељу дана након што се он вратио из Вашингтона, тада сам му предао акредитиве. Имао сам срећу да у ову земљу дођем само недељу дана пре Вашингтонског самита. Нема шансе да сам рекао оно што се тврди да сам рекао; знам тачно шта се десило. Став Србије ми је јасан од самог почетка. За мене, то је само несрећан неспоразум“, помирљиво поручује Вилан.

Ипак, Амбасадор Јахел Вилан за пет минута је претворен у „државног непријатеља број један“, због реченице коју није ни изговорио. Зато се поставља питање коме ово данас одговара као тема дана и како је могуће да српски министар спољних послова Никола Селаковић „брзином светлости“ оштро одговора на овакве наводе, након свега неколико минута…

Остаје, међутим, питање да ли су се односи Србије и Израела променили откако је Израел признао Kосово. Амбасадор Вилан за Нова.рс се нада да велике штете дугорочно неће бити, иако има разумевања за бес и љутњу у Србији.

„Видите, било је доста љутње у овој земљи, која не може и не би требало да се пориче. Наравно да је било љутње, то је природно и очигледно. Мој главни задатак је да ту љутњу пренесем Израелу, а то како је признање прихваћено у Србији није никакво изненађење. Мој посао као дипломате је да поправим наше односе, али и да наставим да их одржавам и у време кризе. То је била одлука Израела, која некоме може мање или више да се допада, а очигледно је да се људима у Србији не допада и то, понављам, није изненађење. Даћу све од себе да радим на томе да односе вратимо тамо где би требало да буду. Наши односи су добри и једни друге видимо као искрене пријатеље. То се у Израелу после признања Kосова није променило, а желим да верујем да се дугорочно неће променити ни у Србији“, каже Вилан.

Цео интервју са амбасадором Виланом можете прочитајте вечерас на порталу Нова.рс.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Макроекономија: Број пензионера у Србији за годину дана смањен за 24.047

Макроекономија: Број пензионера у Србији за годину дана смањен за 24.047

У односу на јул 2020. број пензионера смањен је за 24.047 а у односу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *