Економија

Овог месеца Србија отплаћује 81 милион евра Титових дугова

Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра. За шест дана исплатиц́емо још чак 69,7 милиона евра и све то по основу зајмова које су Титови премијери узимали од светских кредитора седамдесетих и осамдесетих година.

Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041, односно 2031. године.

Прецизније, јутрос нам је на наплату дошло 11,9 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате. Овај кредит на наплату је календарски заправо дошао јуче, али је из буџета Србије исплац́ен јутрос, с обзиром на то да је дан када је долазио на наплату 15. септембар био недеља.

И друго, 22. септембра Србији на наплату долази додатних 69,74 милиона евра. Реч је о кредиту узетом пре око 40 година од Париског клуба поверилаца и то: 54,1 милион евра по основу главнице и 15,6 милиона по основу камате, наводи Блиц.

Србија је, иначе, током ове године плац́ала и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.
У Народној банци Србије кажу да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У Централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплац́ује и обавезе према Кувајту и Кини.

Укупно задужење 8,8 милијарди

Седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде… Претходних година у просеку смо врац́али по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Највише дугујемо Париском клубу – 1,09 милијарди евра, код кога се као република пре четири деценије задужили за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра), односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ц́емо још дуго отплац́ивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године.

Блиц, Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!