fbpx

Озбиљан пад акција на европским берзама

0
(0)

ЛОНДОН – Водеће европске берзе су данашње пословање завршиле уз озбиљан пад, с тим што су индекси италијанских и немачких берзи склизнули за читавих 3,4-4,8 процената под утицајем бојазни инвеститора од снижења дужничког сувереног рејтинга земаља зоне евра.

На затварању трговања италијански индекс фTСЕ Миб је опао за 3,79 процента на 15.696,78 поена, немачки ДАX је склизнуо за 3,36 одсто на 5.785,43 поена. Индекс Француске берзе ЦАЦ 40 опао је за 2,61 процената на 3.089,59 поена, док је британски фTСЕ снижен за 1,83 одсто на 5.427,86 поена.

Међународна агенција за кредитне рејтинге „Мудис“ је данас саопштила да ће преиспитати рејтинге свих чланица зоне евра, уколико владе земаља региона не донесу одлучне мере на сузбијању дужничке кризе.

„После самита се ништа није променило. Решење је и даље у комбинацији мера подршке Европске централне банке и кресања буџетских расхода. Од њиховог успесха зависи динамика тржишта у наредних неколико месеци“, сматра аналитичар „ЈП Морган Ћасе“ у Лондону, Ден Морис, преноси агенција Блумберг.

Инвеститори су пажњу Фокусирали на резултате аукцијске продаје државних обвезница Италије. Италија је прибавила седам милијарди евра на аукцији 12-омесечних обвезница по каматној стопи од 5,952 одсто, нижој од 6,087 одсто на сличној аукцији 10. новембра.

Известан утицај на ток берзанског трговања данас су имале и вести из Грчке, чији је министар Финансија Евангелос Венизелос најавио окончање преговора са кредиторима о замени обвезница са делимичним отписом номиналне вредности (ПСИ) до краја јануара 2012. године. Грчка би на тај начин смањила државни дуг од 360 милијарди за 100 милијарди евра.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Свет очекује најдубља рецесија од Другог светског рата

5 (1) Коронавирус и мере које су земље донеле са циљем сузбијања панедмије довешће на …

Каквим ли лудајама тебе кљукају?! Која бре економија и шта ти уопште знаш о економији коју су УНИШТИО!

5 (2) У првом кварталу ове године, Србија је најбрже растућа економија Европе, изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *