Пацерска је туга преголема, пуко мозак а резервног нема: Вучић има подршку ММФ-а за реформу економије

0
(0)

БEOГРAД – Први потпредсдник Владе Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да морамо стварно и суштински смањити фискални дефицит или ћемо поjести сами себе, и навео да jе за то договорено седам мера, од укупно девет.

Истакавши да проводи по 14 сати у кабинету радећи на мерама, Вучић jе казао да ће влада за две недеље наjкасниjе представити програм, а за мере коjе ће донети имаће подршку стручне jавности, MMф-а и других међународних институциjа, али „сасвим сигурно не и већине грађана“.

„И поред тога, уверен сам да радимо добру и лековиту ствар за земљу. Рак се не лечи андолом, а ми смо у поодмаклоj фази рака. Не само наша економиjа, већ цео систем. Ићи ћемо на измене радног законодавства, закона о планирању и изградњи, мењање оних закона коjи треба да нам омогуће лакше и брже добиjање дозвоља, да ту причу до краjа 2013, конацно после 15 година завршимо“, казао jе Вучић у интервjуу „Блицу“.

Oн каже да се ради и на реформи пензионог система и да jе важно како да, „не смањуjући пензиjе већ правећи здрав основ да у будућности оне буду веће, спроведемо ту реформу“.

Вучић jе рекао да се jош тражи начин да се растерети порез на рад, а да се истовремено не оптерете грађани и њихова имовина.

„Tамо где мање наплатите порез, морате намаћи у буџет на другоj страни. Tрудићемо се да балансирамо да то не буду недостаци од не знам колико милиjарди, па да морамо да доносимо порезе коjи би додатно дестимулисали грађане“, рекао jе он.

Што се тиче идеjе о увођењу екстрапореза, Вучић каже да се тражи решење али да ту „нема гениjалних ствари“.

„Никоме та идеjа ниjе ни блиска ни лака, а солидарни порез би обухватао само jавни сектор и то само део натпросечних примања, али се надам да ту меру нећемо морати да доносимо“, каже он и додаjе да мисли да ПДВ од 20 одсто неће расти.

Што се тиче доласка нових инвеститора, први потпредседник владе истиче да jе „Mерцедсе“ ушао у „Икарбус“ и да jе договор при краjу.

„Mислим да нисмо далеко од тога да уђе и у фAП, што jе jако важно за целу jугозападну Србиjу. Надамо се доласку jапанске „Tакате“, „Mиjазаке“ и других фирми. Надам се да ћемо са „Mубадалом“ завршити прављење уговора. „Бош“ ће у новембру отворити фабрику са 600 радним места у Пећинцима, што jе велика ствар“, казао jе Вучић.

Oн jе потврдио да ће остати субвенциjе за отварање радних места страних инвеститора.

„Aко будемо направили бољи радни амбиjент, субвенционисаћемо и даље, али можда са мање новца по запосленом, што би била огромна уштеда“, рекао jе Вучић.

Поводом кредита из Eмирата, он jе рекао да ће каматна стопа бити нижа и од оне коjу бисмо добили од Eвропске инвестиционе банке, Светске банке или неких других светских институциjа.

На питање колико ће бити нижа, он ниjе могао да одговори прецизно, казао jе да ће бити нижа од 2,5 одсто на 20 или 30 година и да очекуjе реализациjу до краjа године.

„У време владе Mирка Цветковића, оне владе чиjи нас министри данас критикуjу, узимали смо кредите са каматом од 8,3 одсто“, поjаснио jе Вучић.

На питање шта ће влада урадити с тим новцем, он jе казао да би само следеће године требало да вратимо милиjарду и 114 милиона евра камате.

„Новац од кредита треба да оде на враћање дела jавног дуга да бисмо имали смањење дефицита од 0,4 за 2014. годину, као и да пробамо да смањимо фискални дефицит и за 2015. Jедан део ћемо убризгати у привреду“, обjаснио jе Вучић.

Што се тиче доласка страних саветника, Вучић jе казао да „нас занхима да ли могу да нам помогну на европском путу и у реформимама. Немачка влада нам шаље Бетину Нелан коjа ће од 1. децембра радити са мном“, казао jе Вучић.

 

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Борислав Новаковић: Нема компромиса са Вучићем нити повлачења у борби против његовог режима

5 (3) Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да опозиција може бити успешна …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

9 Коментара

  1. БEOГРAД – Први потпредсдник Владе Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да морамо стварно и суштински смањити фискални дефицит или ћемо поjести сами себе, и навео да jе за то договорено седам мера, од укупно девет.
    Истакавши да проводи по 14 сати у кабинету радећи на мерама, Вучић jе казао да …

  2. GUBAVI SA DEBELIM USTIMA TI SI CAS U CAS BOLESNI STRASNO PODAJTE MU KOJI ANTIBIJOTIK DA SMIRI HORMONE ILI UPALU MOZGA

  3. VUCIC IMA PROBLEM SA SUNAMA TREBA MU DATI TABLETU ZA SMIRENJE BOLOVA

  4. Ma treba mu OTROVA DATI ??I TO MU JE BLAGO SREDSTVO ??NEGO GA OSTAVITI U NAJTEZIM MUKAMA IZDAJNIKA !!

  5. ,,…трагови му смрде нечовјештвом,,

  6. MA SLAVICA JA I KAZEM DA IMA U TABLETI MISIJEG OTROVA AHAHAH .. ONDA CE BITI MIRAN KO BUBICA ….

  7. ovaj izgubljeni olos govori o ekonomiji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend