Банке у Србији одузеле 600 станова и кућа због неплаћених кредита

0
(0)

Грађани све теже враћају кредите, а многи од оних који нису могли да их врате остали су без стана, аутомобила и друге имовине коју је запленила банка. Само током ове године банке у Србији активирале су око стотину хипотека.

– То се односи само на стамбене кредите. То су кредити који су осигурани код Националне корпорације, па се зато и може доћи до тог податка. Иначе питање је колико ту још има кредита који су пласирани привреди – казао је Дејан Гавриловић из Удружења грађана Ефектива.

Активирање средстава осигурања кредита обично долази након вишемесечног кашњења у отплати.

– Принцип је следећи: Банка неколико пута, усмено или писмено, опомиње клијента. Уколико је то безуспешно, долази до активирања хипотеке, заказивања аукције и продаје стана – пише Ал Џазира. Стан се прво продаје по тржишној вредности. У другом покушају банка има право да снизи цену, која у трећем кругу може да буде и знатно нижа од вредности стана.

„Ерсте Банк“ је током ове године продала три стана. Како кажу, статистика је добра због строгих услова кредитирања и специфичног односа према клијентима.

– Углавном се то дешава са клијентима који дођу код нас и кажу „ја не могу више да плаћам и једина ми је солуција да продам тај стан и из тог новца да намирим банку“, или пак, доста ређе, када се неко једноставно не јавља кад га ми константно позивамо. Када једноставно не жели да дође и игнорише своју лошу ситуацију – казао је Славко Царић, директор ове банке.

Због немогућности клијената да на време отплаћују доспеле рате, до сада је у Србији, према подацима Националне корпорације за осигурање кредита, одузето око шест стотина станова и кућа. Београдски медији су у јуну писале о томе да су банке одузеле 500 станова, што говори о томе да је за четири месеца број станова који банке продају повећан за 100.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милорад Грчић оштетио Колубару за 42.123.842,89 динара!

5 (16) Милораде Грчићу ,,СИЛНИ“ реци ЈАВНО НАРОДУ И ЗАПОСЛЕНИМА У ЕПС-у, зашто Kрнетићу кога …

Стижу на наплату камате на минус и картице из периода мораторијума

5 (1) У случају дозвољеног прекорачења камате се плаћају три наредна месеца Тромесечна пауза у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *