Борис Тадић и Мики Ракић рекетирали Станка Суботића Цанета

0
(0)

Први пут после седам година од покретања кривичног поступка, Станко Суботић Цане појавио се у Специјалном суду. Суботић негира да је организовао шверц цигарета. Тврди да је поступак против њега покренут како би се поједини политичари домогли његовог новца. До сада му се судило у одсуству, јер је до јула ове године био недоступан правосудним органима Србије.

Контроверзни бизнисмен Станко Суботић Цане појавио се пред судом, први пут после седам година од покретања кривичног поступка против њега. Износећи одбрану пред Специјалним судом, негирао је да је организовао шверц цигарета деведесетихих година прошлог века и навео да је поступак против њега покренут како би се политичари домогли његовог новца, преноси Бета.

„Прича око мене и мог наводног криминала направљена је у медијима 2000. и служила је политичким групама да дестабилизују противнике који су ме познавали, да ме уцењују и да покушају да се домогну мог капитала“, рекао је Суботић.

Оптужио је тадашњег министра полиције Душана Михајловића да га је уцењивао истрагом о трговини цигаретама 90-их којом се МУП тада бавио и тражио велике количине новца.

„Он (Михајловић) је долазио код мене у Швајцарску и Шпанију, уцењивао ме истрагом и тражио велике количине новца“, рекао је Суботић.

Како је рекао, притисак на њега вршио је и бивши председник Србије Борис Тадић и „његови најближи чиновници“.

„Када сам преко Фонда за развој демократије дао задњу количину новца, преко милион евра, покренут је кривични поступак против мене“, тврди Суботић.

Износећи одбрану, рекао да је поседовао фирму која је имала званична права за продају цигарета, регистроване магацинске просторе и „фри шопове“.

„Моје пословање је било у складу са законом, увозио сам велике количине цигарета и остваривао велике профите, а према тадашњем закону, обавезе према држави су биле један одсто“, рекао је Суботић, који сада, како је рекао, зарађује око 60.000 швајцарских франака месечно.

„Нисам имао никакву потребу да организујем ту наводну криминалну групу која би се бавила тим пословима и да ризикујем свој капитал и свој живот“, рекао је Суботић.

Суду је захвалио што му је омогућио да дође у Србију и изнесе одбрану.

Потерница за Суботићем је укинута у јулу, а раније изречена мера притвора је замењена јемством од 538.000 евра, односно хипотеком на кућу која је уписана у корист суда.

Суботићу је 17. јуна у Специјалном суду у Београду почело поновљено суђење у одсуству. Оптужница га терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Према оптужници, та група је, на штету државног буџета Србије, стекла добит од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Суђење је поновљено када је Апелациони суд укинуо првостепену пресуду којом је Суботић био осуђен на шест година затвора због кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зорана Михајловић је отписана због огромног криминала и корупције у који је умешана заједно са супругом

5 (6) Круг око Зоране Михајловић је толико стегнут да министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре …

Мики Ракић и његова улога у Вучићевом „пријатељском преузимању већинског пакета акција жутог предузећа“

4.5 (29) Највећа финансијска трансакција у Србији икада, изведена је без велике помпе и говора, …

3 Коментара

  1. pa neće valjda da reketiraju mene! mora da plati to što su mu omogućili da se obogati. nije ništa sporno. sad će da finansira druge pa oni neće da ga reketiraju! "u krug u krug u krug…" drugovi igraju valcer!

  2. Dugo sam pratio feljton u jednom nedeljniku o slucaju Subotic , sve sto izneo tamo bilo je uverljivo , izgleda da je ovaj svercer ipak u pravu u svojim tvrdnjama , iznenadili bi ste se koliko je kontradokaza izneo u tom listu , tada je tvrdio da je podneo tuzbu protiv drzavu Srbiju u sudu u Bazelu , koja ga tereti za sverc cigareta , preti mu kaznom , a da mu ni optuznicu nije urucila , iznenadicete se koliko je dokaza tamo prilozio o lopovluku oko Luke Bograd , kompanije Novosti , jos nekih drugih kojih se ne secam , iznenadicete se koliko je imena izneo u tom reketerinju i kriminalu iz Sluzbe drzavne bezbednosti , policije , tadasnjeg ministra policije Mihajlovica i njegove pretnje i ucene , tamo se spomije nezaobilazni Beko i njegove mesetarije i pljacke , jedino sto nije negirao je da je davao novac kako vlastima , tako opoziciji , ovaj bi covek toliko toga imao da kaze , mnogi bi se nasli na njegovom spisku sa sadasnje i prethodne politicke garniture , voleo bih da njegovo sudjenje bude javno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *