fbpx

Пад БДП-а, раст дефицита, раст цена

0
(0)

Београд — Незванична процена Републичког завода за статистику за протеклу годину је да је у том раздобљу остварен пад бруто домаћег производа Србије од 1,7 одсто.

Помоћник директора РЗС Андра Милојић је рекао да је, према флеш процени завода, БДП Србије у четвртом кварталу 2012. опао 1,5 одсто у односу на исти период претходне године.

Помоћник директора РЗС за Сектор статистике за националне рачуне, цене и пољопривреду Зоран Јанчић рекао је да је индустријска производња у децембру 2012. била већа за 0,7 одсто у односу на исти месец претходне године, а у односу на просек у 2011. већа је за 7,1 одсто.

Спољнотрговинска размена у 2012. години износила је 30,3 милијарди долара, што представља пад од 0,4 одсто у односу на 2011. годину, а изражена у еврима износила је 23,6 милијарди и већа је за 4,1 одсто у односу на претходну годину.

Спољнотрговински дефицит је лани износио око 7,65 милијарди долара, што је смањење од 5,2 одсто, док изражен у еврима износио је око 5,94 милијарди и то је било повећање од 2,4 одсто у односу на 2011. годину, навео је Јанчић.

Јанчић је навео да је промет робе на мало, у децембру 2012. у односу на исти месец 2011. године био мањи за 1,1 одсто у текућим ценама, а у сталним ценама за 11,9 одсто.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет си се кукавице сакрио иза старца а да малим прстом мрднуо ниси да помогнеш Србе у Црној Гори!

5 (4) Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем. Последњи …

Скупо задуживање Србије

5 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишту још две милијарде евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *