Пао договор о новој власти у Црној Гори – Кривокапић премијер (видео)

0
(0)

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној седници Скупштине предложио је да лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић буде председник Скупштине, а носилац листе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривпокапић мандатар будуће Владе. Данашњом седницом парламента председава најстарији посланик Миодраг Лекић, није присутан председник државе Мило Ђукановић.

Демократски фронт предлаже да лидер коалиције “Мир је наша нација” Алекса Бечић буде председник Скупштине, а носилац листе коалиције “За будућност Црне Горе” Здравко Кривпокапић мандатар будуће Владе, саопштио је посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној седници Скупштине.

Председавајући Миодраг Лекић је позвао да се достави писани предлог десет посланика, како би се изјаснили о предлогу ДФ-а.

Лидер коалиције “Црно на бијело” Дритан Абазовић рекао је да је предло ДФ-а апсолутно прихватљив за ту коалицију, те поручио да остаје “човјек од ријечи”.

“Ако се задовоље пословничке форме, можемо да приступимо избору председника скупштине из редова Демократа, Алексе Бечића, а да након тога формализујемо и кандидатуру за новог мандатара”, казао је Абазовић.

Бечић је рекао да посланици ЗБЦГ и “Црно на бијело” имају апсолутну подршку и спремност коалиције “Мир је наша нација” уколико сматрају да треба формализовати избор за председника Скупштине на начин како су предложили, те да су спремни ставити потписе на предлог да Кривокапић буде мандатар.

Лекић је након његовог излагања дао паузу.

Део посланика Демократског фронта није присуствовао интонирању државне химне Црне Горе на почетку данашње конститутивне седнице 27. сазива Скупштине Црне Горе.

Седницом председава најстарији посланик Миодраг Лекић (“Мир је наша нација”), коме помаже најмлађи, Максим Вучинић из коалиције „За будућност Црне Горе“.

На конститутивној седници верификовани су мандати 81 посланика.

Социјалдемократе и Бошњачка странка су освојиле по три мандата, СДП два, “Црно на бијело” четири, Албанска коалиција – Једногласно један мандат, ДПС 30, коалиција “За будућност Црне Горе” 27, Албанска листа један, и коалиција “Мир је наша нација” десет мандата.

“Све изборне радње су спроведене у складу са законом, захваљујем свима који су у томе учествовали. Представници међународних организација су пратили изборе и нису утврдили веће неправилности. Акредитованих медија је било 35”, саопштио је председник Државне изборне комисије Алекса Ивановић.

Нова власт не треба да свој легитимитет заснива на негацији свега урађеног прије, казао је председавајући Лекић.

“Оно што је негативно захтева радикалан дисконтинуитет. Неће бити реваншизма али ће бити реализације поглавља 23 и 24. Не би било добро да бркамо те обавезе и да знамо да смо дужни да градимо црногорско друштво према европским стандардима и традиционалном црногорском идеалу да се гради земља као поштена кућа. Зато очекујем да ће ова Скупштина бити место плурализма, легитимног, конфронтација идеја, али и место синтезе, договора. Све што је интерес Црне Горе потребно је да овде постигнемо као консензус, то нисмо имали раније”, казао је Лекић.

Нису нас грађани изабрали да се надгорњавамо него да решавамо проблеме, поручио је он.

Констатоване су оставке које су поднели Зоран Пажин из ДПС-а и Стеван Катић из коалиције “Мир је наша нација”.

Посланик Милан Кнежевић је грађанима честитао слободу извојевану “под барјацима храбрости и непоколебивости.”

“Ту слободу нико неће угрозити нити ће је довести у питање, нити ће се жеље хиљада и хиљада грађана који су гласали промене, за будућност Црне Горе наћи као губитници”, поручио је Кнежевић.

На седници осим посланика присуствује и омбудсман Синиша Бјековић, председница Врховног суда Весна Мединца, председавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в.д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић. Није присутан председник државе Мило Ђукановић.

На дневном реду данашњег заседања парламента су четири тачке:

– Извештај Државне изборне комисије о резултатима за избор посланика

– Избор председника Скупштине

– Утврђивање броја потпредседника и избор потпредседника Скупштине

– Избор председника и чланова Административног одбора

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (2) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Црна Гора: Отказан конгрес ДПС-а, Мило Ђукановић у болници

Црна Гора: Отказан конгрес ДПС-а, Мило Ђукановић у болници

5 (4) НАЈАВЉЕНИ конгрес Демократске партије социјалиста неће се одржати 23. јануара због, како незванично …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend