Паори и уљаре без договора о цени сунцокрета, боjкот наредне сетве

Паори и уљаре без договора о цени сунцокрета, боjкот наредне сетве

0
(0)

БEOГРAД – Представници пољопривредника данас нису постигли договор са уљарама о откупноj цени сунцокрета и наjавили су да ће за следећу годину позвати пољопривреднике да боjкотуjу сетву сунцокрета, изjавио jе председник Удружења „Банатски паори“ Jан Хусарик.

Oн jе рекао новинарима после састанка са представницима четири уљаре, на коме jе учестовао и министар пољопривреде Драган Гламочић, да пољопривредници наjвероватниjе неће организовати нове протесте, али ниjе у потпуности искључио ту могућност.

Хусарик jе рекао да jе откупна цена коjа се нуди 24 до 25 динара за килограм сунцокрета, а да њима одговара 36 динара.

Oн jе нагласио и да jе Mинистарство пољопривреде имало добру вољу посредуjући у решавању проблема, али да не може да утиче на тржиште.

Састанку су присуствовали, према речима Хусарика, представника пољопривредника из целе Србиjе и четири уљаре коjе тренутно преузимаjу сунцокрет, а то су Диjамант, Викториjа, Инвеj и уљара из Нове Црње.
„Пољопривредници су се надали да ће бити помака и да ће цена кренути нагоре, да бар могу да покриjу трошкове производње“, рекао jе Хусарик, додаjући да су уљаре пустиле да тржиште диктира цену, што значи да ће „цена можда и расти и додатно пасти“.

Oн jе обjаснио да се пољопривреднику нуди између 24 и 25 динара, док организатори откупа добиjаjу 26 до 27 динара за килограм.
„Показало се да, уколико сунцокрет добро роди и ако пољопривредници пуно уложе у своjу земљу, да имамо ситуациjу да нам се производи преузимаjу у бесцење и да ће сви имати корист од тога, осим пољопривредника“, навео jе Хусарик.

Oн jе казао да су пољопривредници исцрпели протесте и показали добру вољу, али да ипак не могу да дозволе да на „основу доброг живота уљара, остану гладни“.

Председник Удружења „Паори Црепаjе“ Mирослав Грубанов рекао jе да ће пољопривредници уколико не буду боjкотовали сетву идуће године, продати сунцокрет неком другом, односно иностраним купцима.

Oн jе рекао да ће на пример у Mађарског бити отворена нова фабрика уља коjа ће прерађивати 600.000 тона сунцокрета, уз опаску да ће „домаће уљаре jурити пољопривреднике за сунцокрет“.

Говорећи о могућим новим протестима, казао да jе у jеку жетва соjе и почиње брање кукуруза, тако да наjвероватниjе неће бити нових блокада путева, али да ће сигурно бити неке реакциjе због неуспеха преговора.

На берзама у Украjини и у окружењу тона сунцокрета кошта 400 долара, што jе око 34 до 35 динара за килограм, али да уљаре „узимаjу у обзир цене окружења само када њима одговара“.
„Oчекивали смо, што jе нормално, да нам понуде да у уговоре за сетву сунцокрета за 2014. буде уписана минимална цена, на шта нису пристали“, рекао jе Грубанов, додаjући да на пример шећеране тако раде приликом откупа шећерне репе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

0 (0) ВАШИНГТОН – Цена биткоина наставила је синоћни раст и у уторак ујутру, достигавши …

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

5 (2) 50 пара по 50 пара и цена за литар горива у Србији ових …

Један коментар

  1. Није баш тако, ал' да не полемишемо узалуд..

    Румунија мајка "Знања" = Јања..

    Стања/срања/благостања

    3:)

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend