ПАРАДОКС: Имамо највише заражених у региону, а први смо по броју вакцинисаних
фото Танјуг

ПАРАДОКС: Имамо највише заражених у региону, а први смо по броју вакцинисаних

5
(5)

За вакцинацију се до сада пријавило више од 1.060.000 грађана, рекао је јутрос директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић. Он је за РТС навео да је до овог момента дато преко 1.135.000 вакцина, од чега је скоро 420.000 других доза односно ревакцина.
Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије је нагласио да поново расте број инфицираних короном и оних којима је потребно болничко лечење, што значи да ће морати да се повећају болнички капацитети и то тако што ће ковид болнице у Батајници и Крушевцу максимално искористити своје капацитете. Др Стевановић је, након састанка министра здравља с директорима ковид болница, истакао да је овог пута договорено да се болнице које су изашле из ковид система не враћају у тај режим, већ да се посвете лечењу нековид пацијената.

– Молимо људе поново. Очекује нас пораст броја оболелих као резултат опуштања на сваком кораку и активности које нису есенцијалне за живот, попут дружења, рекреације, спортских активности… Здравствени радници годину дана носе ову пандемију на својим леђима. Надамо се да ће коначно неко обратити пажњу на наш умор – рекао је др Стевановић, додавши да вакцинација иде великом брзином, али да након што неко прими прву дозу вакцине није одмах заштићен, већ мора проћи пет недеља да би се сматрало да је особа заштићена.

Због лоше епидемиолошке ситуације биће отворени нови капацитети ковид болнице у Батајници, рекла је Татјана Аџић Вукичевић, директорка ове установе. Додаје да је тренутно најмлађи пацијент на респиратору мушкарац стар 31 годину, да је било и оних који су 1999. годиште. Каже да сада у јединицама интензивне неге лежи доста млађих жена, што претходних месеци није био случај. „Тренутно је доста жена између 40 и 50 година, досло је до пораста броја оболелих управо међу женама“, наводи Аџић и додаје да је сада број мушкараца и жена изједначен.

РТС, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

4.3 (11) * Србија је за Британце најважнија земља овог простора. Она је, у ствари, срце Балкана и …

Амерички ЦДЦ: Пријављене смрти НАКОН вакцинације веће за 4 месеца него претходних 13+ година!

Амерички ЦДЦ: Пријављене смрти НАКОН вакцинације веће за 4 месеца него претходних 13+ година!

5 (6) За протекла четири месеца, од када је почела вакцинација против корона вируса, забележено …

3 Коментара

  1. Нико још није приметио да оно што се назива „корона“ од човека може да направи и морона. Заправо, треба разликовати „Цовид“ од онога што је „Ковид“. Цовид је засигурно медијски спин, док је Ковид још увек (барем за јавност) нејасна појава,.. Стога, се од овог „Цовид“ кога интерпретирају – Короном, људски род прави мороном. Е сада свак нек види,..

  2. Nas četvoro iz porodice smo vakcinisani i revakcinisani kineskom vakcinom ništa nismo osetili ,sumnjam da smo primili fiziološki rastvor jer vlast ne želi da kaže od koga je vakcinu nabavila ,kasnije su neki u Kini pohapšeni zbog prodaje plus vakcine.popto predsednik sarađuje sa sumnjivim licima postoji da je baš taj kontingent prevara za šta bi trebala da reaguje vojska.

  3. ЛАЖИМА НИКАД КРАЈА?

    Код нас, по правилу „свевишњег“, нема средина, него најбољи и најгори. По вакцинисању смо најбољи, на жалост и по броју заражених смо најбољи са највећим бројем заражених од корона вируса. Ту није ни крај, а поготову почетак. По економском напретку (процентуални раст БДП смо први у Европи, с друге стране реално наш БДП по глави становника је међу најнижим у Европи. Толико смо економски изнапредовали (то је лаж) да смо постали шампиони у привредном расту (у магли), а у суштини задњи у Европи по стандарду, плати и пензији (просек у 2020. године 27.767,63 рсд или 236 евра месечно), просечна пензија је пала са 70 на 46% просечне плате, БДП (7.200 евра по становнику),нижи пет и више пута од европског. Пензије су отимане четири године и пали су пензионери по пензијама на дну Европске лествице, као Сахарска Африка. Незапосленост испод 10% не рачунајући да 60.000 младих напуште земљу годишње и разлика умрлих и новорођених је око 40.000, тј. Србија годишње изгуби 100.000 становника.Ту нема проблема, како је рекао посланик Ђукановић, замениће их мигранти.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend