ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Министарко, зашто из Закона изостављате Косово и Метохију?!

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Министарко, зашто из Закона изостављате Косово и Метохију?!

Патријарх СПЦ Порфирије упутио је допис министарки културе Маји Гојковић у коме указује да је СПЦ највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслеђа у Републици Србији, али да нажалост није била укључена у процес израде веома важног Закона о културном наслеђу, који задире и у њено унутрашње функционисање.

Како је саопштено из СПЦ, патријарх је министарки културе предложио да усвајање тог закона одложи, указујући да се у шест чланова нацрта овог закона помиње Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном члану Аутономна покрајина Косово и Метохија, где је културно наслеђе најугроженије.

„Указујући на мањкавост одређених чланова Нацрта овог закона, а знајући да је заједнички циљ очување културног наслеђа, Његова Светост је госпођи Гојковић предложио да његово усвајање одложи до даљег. Између осталог, поглавар Српске Православне Цркве је указао да се у шест чланова нацрта овог закона помиње Аутономна покрајина Војводина, а ни у једном члану Аутономна покрајина Косово и Метохија, где је културно наслеђе најугроженије и, готово свакодневно, изложено нападима и девастирању. Његова Светост је, с тим у вези, указао на могућност недобронамерних закључака да је изостављањем јужне српске покрајине из текста овог кровног закона, покрајина искључена из система државне бриге, што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији“, објављено је на сајту СПЦ.

Патријарх је, како се додаје, указао на чињеницу да је члан 102 односног Нацрта закона, Српској Православној Цркви, de facto, укинуто право да културно наслеђе чији је власник користи за сопствену мисију, за коју су та културна добра вековима и стварана. Правни стручњаци су Светејшем указали да би стриктном применом овог члана, Црква од власника, била сведена на корисника, којој би после осам векова била ускраћена основна власничка права која су светиња у свим демократски уређеним друштвима и државама.

Изменама и допунама предложеног Нацрта, закон неће бити у супротности са Законом о црквама и верским заједницама, што је сада несумњиво случај. Закључујући своје обраћање Његова Светост Патријарх г. Порфирије сматра да усвајање оваквог закона не би допринело заједничкој дводеценијској интензивној борби Српске Православне Цркве и државе да своје културно наслеђе на простору Косова и Метохије сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Републике Србије, закључује се у саопштењу СПЦ.

СПЦ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев извештај Скупштини врхунац дефетизма и подмуклог прошиптарског деловања

Вучићев извештај Скупштини врхунац дефетизма и подмуклог прошиптарског деловања

Извештај председника Србије Народној скупштини Републике Србије представља врхунац политичког лицемерја, дефетизма и подмуклог проалбанског …

Од ваше аутокефалне цркве нема ништа а Вартоломеј не може да вам да оно што није његово, цркве и манастире по Македонији није зидала грчка већ српска аристократија!

Од ваше аутокефалне цркве нема ништа а Вартоломеј не може да вам да оно што није његово, цркве и манастире по Македонији није зидала грчка већ српска аристократија!

СКОПЉЕ – Македонски председник Стево Пендаровски изјавио је вечерас да нови српски патријарх Порфирије треба …

2 Коментара

 1. Dr Milanče Mitovski

  Оно што је јефтино јефтино је за себе и од себе. Реч народа, осим изузетцима- демонстрације, обарање власти, је јефтина и цена јој је немерљива. Плагијати и купљених диплома су јефтинијиод радом стечених диплома, знањем и поштењем у сваком нашем случају. Нормално стечене дипломе и докторате коштају у новцу, у времену, напору и скупо је гомилање знање, а плагијати коштају само у новцу, а њихов ималац је уштедео на времену, напору и стицању знања. Шта ће њему знање када има доброг ментора, инвеститора и асимилатора, а није трошио енергију, време и јефтиније је прошао у сваком случају. А зашто? ЈЕФТИНОЋА ANTE PORTAS ШТА ЈЕИ КАДА ЋЕ БИТИ?

  ♣ Политичари су најскупљи код нас. Не раде ништа за дебеле новчанике.
  ♣ Најјефтинија је изгубљена љубав. Актери или се сећају или не.
  ♣ Бог нам је јефтин. Сви му се обраћају за помоћ, а ништа им не наплати, бар не знају.
  ♣ Држави је јефтин онај ко уредно плаћа пореза, а не тражи од ње ништа.
  ♣ О цени школовања и цени плагијата није мени да коментаришем шта је јефтиније.
  ♣ Време каже да је свака предходна власт јефтинија од наредне. Доказ је код нас?
  ♣ Јефтинија је роба која се одузме крадљивцу од нове, зависи за кога.
  ♣ Актуелна власт каже нам да је она најјефтинија, а ми знамо колико нас много кошта.
  ♣ Све лажи власти, уколико нису укључене у порезима, акцизама и таксама су јефтине. То не постоји нигде.
  ♣ Свака валута је јефтинија од предходне за висину инфлације, осим наше.
  ♣ Једино код нас плагијаторе штите из власти, јер они слушају, климају главом, шлихтају се шефу и шта ће им боље, а раде све то за добре паре.
  ♣ Оно што је јефтино данас, сутра може бити више скупље него јефтиније.Како каже шеф.
  ♣ Прелетачи у политици најјефтиније прелете у нову странку (ново јато), а тај напор добро наплате од грађана.
  ♣ Наши политичари причају скупо, а резултати су им јефтинији од очекивања гласача.
  ♣ Свака добронамерна донација је јефтинија од џаба условљеног датог поклона.
  ♣ Људи јефтиније умиру, него када се роде. Једне прати туга, а друге радост. Цени се не гледа у зубе.

 2. ПерунГромовник

  Ovu gojkovicku kuravu treba rascereciti i baciti krokodilima na kalemegdanu! To djubre radikasko, ponuklo iz kuhinje voje fekalije i definitivno treba lisiti zivota, zajedno sa njenim vrhovnim satrapom! DABOGDA crkli i DABOGDA vam se seme i pleme zatrlo! DABOGDA vam SVE po kući pocrkalo do deteta u kolevci majke vam ga pizdajničke u usta žvalava nabijem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *