И ПДВ на рибу скаче са 8 на 20 одсто, за славу сви на пецање

И ПДВ на рибу скаче са 8 на 20 одсто, за славу сви на пецање

0
(0)

Министарство финансија још припрема списак роба које ће од Нове године изгубити статус стратешке и на коју ћемо плаћати уместо садашњих осам, двадесет одсто пореза на додату вредност. За сада се зна да ће се међу њима наћи рачунари и рачунарска опрема, а како сазнајемо, вишу стопу пореза плаћаћемо и на рибу.

Како “Блиц“ сазнаје, Влада Србије размишља о томе да преузме модел који већ постоји у Хрватској и у још неким државама у региону, по којем би млеко и месо као стратешки производи били опорезовани са најнижом пореском стопом од десет одсто, а прерађевине са 20 одсто. Нејасно је на који начин Влада планира да примени овај модел, јер трговци и произвођачи објашњавају за “Блиц“ да за велики део производа од меса и млека већ плаћамо вишу стопу ПДВ-а.
– Порез за млеко је тренутно осам одсто и скочиће на 10, али је за павлаку, сиреве и воћне јогуте већ сада 20. Једино се још јогурт налази у групи млечних производа који немају највишу стопу ПДВ-а, али ако трговци буду приморани да урачунају толики порез, промет ове намирнице додатно ће пасти, а већ је нижи него раније – објашњава Слободан Петровић, директор „Салфорда“ у оквиру кога послују „Имлек“ и „Суботичка млекара“.

Скок цена намирница које се најчешће налазе у корпама грађана Србије додатно ће ослабити већ лошу куповну моћ становништва од којих велики део своје оброке своди на хлеб, јогурт и најјефтинији паризер.
Ипак, како за „Блиц“ каже гувернер Јоргованка Табаковић, НБС неће мењати своје пројекције инфлације. Предложене корекције ПДВ-а за одређене производе имаће једнократни ефекат од око 0,5 одсто – каже Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.
Коментаришући нове мере Владе, гувернер каже да их доживљава као раскид са праксом у којој су годинама, па и деценијама проблеми гурани под тепих, а стварност улепшавана у политичким радионицама.
– Народна банка очекује да ће уз њихову примену лакше остваривати циљане стопе инфлације, при чему ће кључни допринос фискалне консолидације бити враћање поверења грађана и инвеститора у дугорочно одговорно вођење јавних финансија у Србији. То ће НБС омогућити да циљеве у погледу инфлације остварује уз мањи степен рестриктивности монетарне политике. Поправљање пословног и инвестиционог амбијента обезбедиће додатни подстицај економском расту – закључује гувернер Табаковић.

 

Као посебно важно, она наводи то што ћемо коначно сазнати ко и колика примања има из буџета.

 

– Јавност ће на тај начин упознати, именом и презименом људе, којих није мало, чија примања премашују она коју примају највиши функционери ове земље – закључује гувернер.

 

Данијела Нишавић/Горица Авалић

Фото: Графички студио Блица

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (2) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

ГСП Београд ће затражити повећање цене градског превоза у Београду

5 (3) Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд затражиће у овој години од градских власти повећање …

4 Коментара

  1. ne moze, uvode se i validatori na rekama, nece moci vise za dzabe da se lovi riba.

  2. znaci jel to vazi i za ribe na 2 noge jbt?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend