fbpx

Педијатрија у КБЦ Земун као да је у афричкој провинцији: Овде нам се деца лече! (фото галерија)

0
(0)

Управа КБЦ Земун засвала је данас конференцију за штампу и проводала новинаре и фоторепортере кроз болницу, пошто су на Фејсбуку, а потом и у медијима, освануле фотографије педијатријаског одељења. Мајка тромесечне бебе, која се лечила у овој установи, документовала је услове у којма су оболела деца и њихови родитељи. Управа болнице је одбацила све наводе о лошим условима за лечење на педијатрији и указала да је болница од 2012. у поступку добијања дозвола за реконструкцију зграде, која је легат Карађорђевића.

Директор Драгош Стојановић рекао је новинарима поводом објављених фотографија да КБЦ Земун, основан пре скоро 230 година, никада није био суочен са тако сензационалистичким извештавањем које је повредило етички и морални кодекс и осећања свих запослених.

„Ништа није идеално, али није ни алармантно стање да деца немају услове за лечење. Педијатрија је смештена у легат Карађорђевића, зграду под заштитом Завода за заштиту споменика културе која је зидана крајем 19 века“, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, фотографије јесу снимљене у тој болници, али су примедбе које иду уз њих настале из других разлога – између осталог и зато што се тој жени нису свидели пацијенти са којима је делила собу.

„Лоцирали смо проблем, тога дана болница је била крцата пацијентима, био је максималн број беба у свакој соби… потпуно је разумљиво да мајке буду уз децу. На поду се не спава, ни овде ни у једној болници, на помоћним креветима да, како би свима изашли у сусрет. Оброци нису хладни, особа која се бави дечјом кухињом изузетно је одговорна и у кухињу не може да уђе нико“, казао је директор.

Стојановић је додао да столице са слика јесу расходоване болничке столице које стоје на балкону и које родитељи и родбина уносе за време посете.

„Желели бисмо да свако дете има најадекватније услове… али је најважније да је свако збринуто, да има адекватну терапију, негу и третман, а да ли ће нека мајка да буде љута јер нема најбољи кревет, или зато што јој се не свиђају особе са којима је у соби, или зато што гледају да само њихово дете добије све… то је друга ствар“, казао је Стојановић.

Стојановић је поновио да су на том одељењу задовољени сви постулати добре клиничке праксе, да запослени дају све од себе и поред тога што није све идеално.

„Контролни прегледи у болници, унутрашњи и стручни надзор и Комисија за проверу квалитета рада показују да није било стручних пропуста у лечењу ни тог а ни друге деце“, казао је директор и додао да је инспекција и јуче обавила свој посао у болници.
Директор је изразио наду да ће реконструкција објекта почети 2015. године.
Конференција, током које су новинари имали прилику да обиђу део болнице који је био изузетно чист, сазвана је због фотографија на којима се виде дотрајали намештај, напукли подови и родитељи који спавају на поду на одељењу педијатрије у КБЦ Земун, и због навода да је болница „легло заразе“ и да се деци служе хладни оброци.

Новинарима су се обратиле и две одабране пацијенткиње, које су навеле да су задовољне лечењем њихове деце и чистоћом на одељењу.

Надлежни са одељења, навели су, пре почетка конферецније, да реконструкција не може да се обави јер су за њу потребни папири без којих не могу чак ни да се промене ни цеви у купатилима, ни линолеуми испод којих „живи цео золошки врт“, „који повремено излази на површину“, а ни кров који прокишњава, због чега је затворен спрат на којем су биле собе за родитеље.

 

Бета

фото: Верица Вечеринац 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *