Пензионери би ове године могли да остану без једнократне помоћи од 5.000 динара

0
(0)

Ове године пензионери највероватније неће добити једнократну помоћ коју им је држава 2016. и 2017. исплаћивала пред нову годину, сазнаје „Блиц“.

Иако се причало о могућим исплатама од 5.000 или 6.000 динара које би пензионери на својим чековима наводно требало да добију до краја године, ове године линеарне новчане помоћи највероватније неће бити. Како сазнаје „Блиц“, разлог је недавно повећање примања свих 1,7 милиона пензионера у Србији које би се практично поклопило са евентуалном једнократном помоћи, а коју је држава претходне две године исплаћивала током новембра.

Извор „Блица“ из Немањине 11 каже да се у Влади помињала оваква могућност у два наврата – током најаве недавног повећања пензија, али и претходних дана када се могло чути да најсиромашмњи пензионери баш и нису задовољни повећањем својих примања.

– Ипак, повећања у наредна два месеца највероватније неће бити, али то не може да се тврди и за наредну годину. Чињеница је да најновијим повећањем нису задовољни пензионери са најмањим примањима јер раст од пет одсто у многим случајевима не прелази неколико стотина динара. Очекивали су више, а око 100.000 пензионера добило је повећање од свега 500 динара, док је чак 260.000 пензионера добило повећање између хиљаду и 1.250 динара. Истина је и да су њихове пензије процентуално највише расле у односу на 2014. годину, али многима сада то не значи много. Због тога и није искључена новчана помоћ током 2019. – каже саговорник „Блица“ из Немањине 11.

Председник Србије Александар Вучић рекао је почетком октобра да Влада, поред најновијих повишица, разматра и могућност исплате једнократне помоћи пензионерима.

„Нема простора за ново повећање пензија, зашто полиција у врху“

– Око 72 одсто пензионера у Србији живи тешко и важно је да они буду нешто задовољнији и да осете резултате реформе. Због тога сам тражио да и пензионери са примањима до 32.000 динара добију повишицу од пет одсто од октобарске пензије, иако им не следује после укидања закона којим су пензије веће од тог износа биле привремено умањене. Хоћемо и следеће године да увећамо пензије три, четири или, ако будемо у могућности, и пет одсто – рекао је председник пре око месец и по дана.

Укупно 1,7 милиона пензионера претходне две године добијало је у новембру једнократну помоћ од по 5.000 динара. Многе анкете показивале су тада да су се исплатама најсиромашнији пензионери радовали више него добијеним повишицама током године, посебно због тога што су помоћ добијали уочи празника и слава.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Преурањено“ је говорити шта ће бити с пензијама

4.2 (5) Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују …

Пензионеру пресео мораторијум на кредит

4.8 (6) Да ће ванредно стање да направи многе ванредне ситуације, могло се наслутити. У …

2 Коментара

  1. PENZIJE VEĆE NO IKAD, KADA??

    Ova država, ako je država, a nije, jer jedan čovek je država, Vlada, ministar svih resora, zakon, ustav, policija, vojska, njegova reč je prva i poslednja. Ministar Đorđević, koji se po malo meša u svoj posao treba sam da ode, jer zajedno s njim vlast je pokrala penzionere, pa im je penzija veća no ikad, ako znaju šta to znači ili pričaju to pod torturom čarobnog vođe, a ona je niža realno od perioda kada su zajahali na samar vlasti. Penzije su toliko porasle da ih je sramota od tog neviđenog rasta. U tekućoj godini penzije nisu porasle ni za dinar, ne računajući ukidanje njene otimačine u oktobru, a lupetanje i budalaštine nadleđnih je prevazišlo svaku meru i njihovu sramotu. Mora da su bolesni u mozgu, ukoliko ga uopšte i imaju. Tu se gura i nedorasli ministar Krki, kao poltron i gmizavac. Da su pametni, kao što nisu, potrudili bi se da vrate otete penzije, kako ne bi išli na sud i spasili bi koju paru državi za sudske i druge troškove. Setiće se, kada bude kasno za sve.

  2. Zaboravio je ovaj majmunski doktor plagijator Mali da je obećao povećanje penzija u oktobru 2018. godini za 8,8 do 13,3%, a šta lupeta sada pominjući tu brojku porasta penzije u 2019. Da nije bio van svesti ili pijana budala. Oni su do sada dali penzije „veće no ikada“, a kako li će nazvati sledeće povećanje. Marsovsko?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend