Друштво

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Тачно 1. октобра истиче рок за покретање поступака за накнаду штету због смањених пензија у пероду од 1. новембра 2014. до 1. октобра 2018. године током периода фискалне консолидације. У Србији се пред судовима у овом тренутку води више од 10.000 парничних и других поступака оштећених пензионера и њихових наследника за накнаду штете нанете смањивањем пензија током четири године. Када се све сабере и одузме пензионерима је за четири године закинуто осам пензија.

Поједина пензионерска удружења овим поводом позвалy су оштећене пензионере да покрену поступак пре него што истекне рок како би обезбедили право да после позитивне пресуде Европског суда за људска права, покрену и судски поступак за накнаду штету.

Законом о привременом уређењу начина исплате пензија у новембру 2014. године, пензије у Србији које су биле веће од 25.000 динара умањене су у зависности од износа од 22 до 25 одсто, а како су истакла поједина удружења, Уставни суд је одбио да одлучује да ли је тај закон у складу са Уставом.

Неке процене Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије говоре да је законом наводно оштећено око 840.000 пензионера и наследника преминулих и да је према подацима, које је држава доставила Европском суду за људска права у Стразбуру, остварена уштеда односно, како они истичу, штета нанета пензионерима, износи око 840 милиона евра.

По тој рачуници, у овом синдикату, наводе да то значи да је просечно сваком пензионеру одузето по осам пензија.

Оснивач и председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, Јован Тамбурић, рекао је да оштећени пензионери могу да се обрате њима путем сајта пензионервојни.рс и да су они успоставили сарадњу са 16 адвокатских канцеларија које су их заступале.

– Нама могу да се обрате сви пензионери и војни и цивилни. У нашем удружењу има чак више цивилних пензионера него војних – изјавио је Тамбурић за „Нову“.

Он упозорава да пензионери морају да се обраћају појединачнозбог измена Закона о парничном поступку из 2013. године чиме су онемогућене групне тужбе, односно да је, како тврди, онемогућено да се пензионери групно обраћају суду, али и Европском суду за људска права.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!