fbpx

Звонко Веселиновић и Милан Радоичић озваничили власништво над предузећем “Инкоп” које је добијало уносне послове на изградњи Коридора 11

0
(0)

Звонко Веселиновић и Милан Радоичић озваничили су власништво над предузећем Инкоп које је добијало уносне послове на изградњи Коридора 11.

Звонко Веселиновић, један од најпознатијих бизнисмена са Косова, више не прикрива власништво над фирмом Инкоп из Ћуприје.

Душица Максимовић, за коју се до сада претпостављало да је само фиктивна власница фирме и параван за послове које из сенке заправо води Звонко Веселиновић, и званично је предала фирму у његове руке и тиме практично потврдила гласине о правом власнику.

Она је 19. септембра 2018. године на Веселиновића пренела 40 одсто удела тог предузећа, док је још толико преписала на његовог кума Милана Радоичића.

Преосталих 20 одсто удела пренето је на Веселиновићевог млађег брата Жарка Веселиновића.

Максимовић је уделе тројици нових власника, пренела без накнаде, пише у уговору достављеном Агенцији за привредне регистре (АПР).

Милан Радоичић у телефонском разговору за БИРН одбија да коментарише на који начин је дошао до удела у овој компанији и каже:

„Па ви мислите стварно да ја сад имам времена да се бавим, уз сво дужно поштовање према вама, да ја вама новинарима објашњавам како сам ја то добио. Ја у институцијама Србије не обављам ниједну дужност било какву политичку или функционалну да бих ја имао према вама некакву обавезу да то објашњавам“, рекао је Радоичић за БИРН.

На констатацију да је званично постао политичар избором на место потпредседника Српске листе, Радоичић је одговорио да је то тачно, али да она „није регистрована у систему Србије“.

Послове око промене власничке структуре Инкопа у АПР-у, у име браће Веселиновић и Радоичића, обавио је Игор Исаиловић, у јавности најпознатији као адвокат бившег градоначелника Синише Малог и као бивши пословни партнер премијерке Ане Брнабић.

Инкоп, Доли Бел, ФК Трепча

Инкоп у свом власништву има четири непокретности – два стана и две гараже.

Један стан од 104 квм на Вождовцу и кућа на Сењаку од 256 квм (са земљиштем површине 1.522 м2), припадају Звонку Веселиновићу, показују информације до којих је дошао БИРН.

Инкоп је као подизвођач „Енергопројекта нискоградње”, кога је ангажовао кинески „Шандонг”, добијао послове на изградњи Коридора 11. Осим „Инкопа”, на том коридору ангажована је и фирма „Гранит пешчар” која се, такође, доводи у везу са Веселиновићима, а сада и са Радоичићем. Та фирма је у сувласништву фирме „Инкоп”, а председник Надзорног одбора је Жарко Веселиновић.

Преко власништва над „Инкопом”, Радоичић је сада постао и сувласник фирме „Доллy Белл”.

Вила у власништву Звонка Веселиновића на Сењаку, у Београду, Извор: БИРН

Ово предузеће је 2015. изградило истоимени хотел на Копаонику. Директор фирме је Веселиновићева супруга, Љиљана Божовић.

Такође у септембру, Радоичићу је додељена још једна функција. Постављен је за заступника фудбалског клуба Трепча из северног дела Косовске Митровице, уместо Дејана Крстића и Јована Димкића, иначе генералног директора Трепче АД.

Политичко-пословни успон и невоље са законом

Ова промена у власничкој структури предузећа „Инкоп” уследила је три месеца након што је Милан Радоичић промовисан у политичара именовањем на место потпредседника Српске листе, иако је до тада био познат као локални проблематични тип који „мрачи и облачи“ на северу Косова.

Највиши државни функционери редом су негирали да знају ко је он, као и каква је његова улога на Косову.

 

Радоичића је, као претњу сопственој безбедности, помињао Оливер Ивановић, пре него што је убијен 16. јануара 2018. године. Он је о томе причао и у интервјуу који је за БИРН дао у октобру 2017. године.

Успон Радоичића на политичкој и друштвеној хијерархијској лествици изненадио је јавност. Посебно јер га бије глас да потиче из криминогене средине, те да је већ осуђиван због фалсификовања личне карте 2010. године.

Осим тога, против њега и Веселиновића пред Вишим судом у Пироту у току је поновљено суђење због оптужби да су са још двојицом оптужених, незаконитим радњама на изградњи Коридора 10, починили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, чиме су прибавили противправну имовинску корист од 26,5 милиона динара.

Поступак се понавља јер је другостепени Апелациони суд у Нишу укинуо ослобађајућу пресуду пиротског суда и вратио предмет на поновно суђење.

Од новембра 2017. године, међутим, овај процес је у својеврсној блокади, прво због вишемесечног чекања извештаја вештака, а потом и због недоласка оптужених на суђење.

Суђење би требало да буде настављено 23. новембра.

Против Радоичића и Веселиновића вођен је и поступак због сумњи да су противправно присвојили 32 камиона у власништву Хипо Алпе Адриа лизинга, али су 2016. ослобођени оптужби. Они су навођени и као организатори постављања барикада на Јарињу и Брњаку на административној линији са Косовом 2011. године.

Звонко Веселиновић је 31. маја 2003. хапшен на територији Новог Пазара због поседовања више од три килограма хероина, сазнаје БИРН.

И његов брат Жарко Веселиновић је био у сукобу са законом. Њега је 2013. године Еулексов суд на Косову осудио на условну казну од девет месеци затвора због недозвољеног поседовања оружја.

Он је 2014. осуђен због ометања службеног лица у обављању службених дужности. Против њега се водио и поступак због покушаја тешког убиства двојице припадника специјалне јединице косовске полиције РОСУ.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

4.9 (18) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Бугарски председник Борисов на саслушању – коцкање, покушај убиства, изнуда новца

4.3 (4) Бугарски премијер Бојко Борисов, министар финансија Владислав Горанов и посланица Менда Стојанова испитани …

2 Коментара

  1. smaknuti nekoga u pola dana nesto kosta. — a kad je gazda majmun sve je moguce.

  2. Pa to su prijatelji Andreja VUČIĆA i to veoma bliski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *