Пензионери и бивши радници ПKБ блокирају центар Београда од 13 сати

5
(2)

Удужење пензионера и бивших радника Пољопривредног комбината „Београд“ (ПKБ) протестоваће данас у центру Београда, код „Лондона“ тако што ће на раскрсници улица краља Милана и Kнеза Милоша блокирати саобраћај од 13 сати.

Разлог протеста је одбијање државе да им исплати надокнаду на име акција које су им ускраћене приликом приватизације тог комбината у септембру 2018 године.

Председник тог Удужења Милинко Миладиновић рекао је за Бету да председник Србије Александар Вучић не одговара на захтеве да их прими на разговор.

Додао је да судски спор који су покренули, „тапка у месту“ јер је пет пута одложено припремно рочиште, а судија је замењен и по трећи пут.

„Све док нам не исплате акције, протестоваћемо да покажемо председнику Вучићу каква је ово, како он каже, правна и демократска држава, и како нас све обмањују па спречавају и судски спор тако што мењају по трећи пут судију“, рекао је Миладиновић.

Бивша радница ПKБ Рајка Мељник која је започела штрајк глађу у понедељак, после протеста пред кабинетом председника Вучића, прекинула га је, како је Милинковић рекао, „на једвите јаде, на наговор колега јер има четири бај-паса“.

ПKБ је, по објашњењу Министарства привреде, приватизован по моделу продаје дела имовине и капитала у власништву Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима Еко-лаб, ПKБ Агроекономик.

Пре тога од 2015. године то некада друштвено предузеће је разним закључцима – од којих је један потписао садашњи председник Вучић, прешло у државно власништво.

Потом, када је 2018. године продато компанији „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата, радници су по Закону о приватизацији имали право на акције, али им је то право ускраћено.

ПKБ, односно највећи део те фирме, продат је 2018. године за 122 милиона евра као имовина у коју спадају 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 17.000 грла стоке, десетине машина и резервни делови.

Директор купљеног дела ПKБ-а је Војин Лазаревић, чије сумњиве финансијске трансакције и трговање струјом је 2004. године требало да испита Анкетни одбор Скупштине Србије, а председник тог одбора је био садашњи шеф државе, Вучић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фриленсери протестовали испред Владе: Враћамо се за 15 дана

4.3 (6) Протест који је организовало Удружење радника на интернету почео је испред Владе Србије, …

Инцидент испред Сава центра: Сукоб народа и комуналне милиције (видео)

5 (3) Седница Скупштине града почела нешто после 10 сати. До опозиције и удружења грађана, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend