Петници прети затварање

Петници прети затварање

0
(0)

ВАЉЕВО – Рад Истраживачке станице Петница, надалеко познате научне установе, озбиљно је угрожен! Ове године држава није издвојила ни динара за одржавање нових објеката, а за програме намењене талентованим средњошколцима дала је чак пет пута мање средстава него прошле године.

Због беспарице, раније планирани научни садржаји – семинари и кампови морали су да буду отказани. Све то у години у којој Истраживачка станица Петница обележава три деценије постојања…

– Дошли смо у апсурдну ситуацију, јер смо добили нове зграде, али не и паре за њихово одржавање – објашњава Вигор Мајић, директор ИС Петница. – Држава се, кад јој је Европска инвестициона банка одобрила кредит којим су изграђени нови објекти у Петници, обавезала да ће да обезбеди нормално функционисање установе и новац за одржавање зграда и опреме, али нам до сада, а, ево, крај је године, није уплаћено ни динара.

Мајић је забринут како ће зимус, због огромних трошкова, уопште функционисати грејање у новим зградама, које је преко потребно да од мраза не би попуцале инсталације. Међутим, без „финансијске ињекције“ из државног буџета тешко да ће грејање моћи да плате.

КАПАЦИТЕТИ 

У РЕКОНСТРУКЦИЈУ старих и градњу нових објеката Истраживачке станице Петница из државног буџета издвојено је око 5,3 милиона евра. Објекти имају 17.000 квадратних метара, располажу са 170 лежајева за смештај полазника семинара и научних програма. Око 2,3 милиона евра држава треба да издвоји за нову, најсавременију научну опрему и лабораторије.

– За Србију би била огромна брука и срамота, ако овакви објекти, у које је уложено много средстава, буду затворени – упозорава Мајић. – У октобру прошле године, по захтеву министра просвете и науке Жарка Обрадовића, доставили смо прорачун трошкова одржавања нових објеката и нормално функционисање Истраживачке станице, али одговор још нисмо добили. По нашој рачуници, за основне трошкове потребно је око пет милиона динара месечно.

У новим објектима, завршеним у мају, до сада је одржано више од 70 програма из разних научних области, у којима је учествовало око 2.000 талентованих средњошколаца и студената. Међутим, истиче Мајић, због недостатка средстава већ су отказани многи семинари, попут оних намењених усавршавању наставника.

– Ако због неразумевања државе останемо без средстава, то би директно водило у гашење Истраживачке станице Петница, чиме би нестала установа чији је углед у свету грађен пуне три деценије – упозорава директор.

– Сваке године добијамо све мање новца за научне програме. Лане, за те намене од државе смо добили 25 милиона динара, а ове године – пет пута мање!

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

5 (4) Долазак компаније Рио Тинто на наше просторе и отварање рудника јадарита у близини …

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

Мирослав Алексић: Србијом данас влада и управља мафијашка хоботница (видео)

5 (1) Када нема демократског амбијента у коме се разговара о политикама и људима, озбиљним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend