Наука и Технологија

Петници прети затварање

ВАЉЕВО – Рад Истраживачке станице Петница, надалеко познате научне установе, озбиљно је угрожен! Ове године држава није издвојила ни динара за одржавање нових објеката, а за програме намењене талентованим средњошколцима дала је чак пет пута мање средстава него прошле године.

Због беспарице, раније планирани научни садржаји – семинари и кампови морали су да буду отказани. Све то у години у којој Истраживачка станица Петница обележава три деценије постојања…

– Дошли смо у апсурдну ситуацију, јер смо добили нове зграде, али не и паре за њихово одржавање – објашњава Вигор Мајић, директор ИС Петница. – Држава се, кад јој је Европска инвестициона банка одобрила кредит којим су изграђени нови објекти у Петници, обавезала да ће да обезбеди нормално функционисање установе и новац за одржавање зграда и опреме, али нам до сада, а, ево, крај је године, није уплаћено ни динара.

Мајић је забринут како ће зимус, због огромних трошкова, уопште функционисати грејање у новим зградама, које је преко потребно да од мраза не би попуцале инсталације. Међутим, без „финансијске ињекције“ из државног буџета тешко да ће грејање моћи да плате.

КАПАЦИТЕТИ 

У РЕКОНСТРУКЦИЈУ старих и градњу нових објеката Истраживачке станице Петница из државног буџета издвојено је око 5,3 милиона евра. Објекти имају 17.000 квадратних метара, располажу са 170 лежајева за смештај полазника семинара и научних програма. Око 2,3 милиона евра држава треба да издвоји за нову, најсавременију научну опрему и лабораторије.

– За Србију би била огромна брука и срамота, ако овакви објекти, у које је уложено много средстава, буду затворени – упозорава Мајић. – У октобру прошле године, по захтеву министра просвете и науке Жарка Обрадовића, доставили смо прорачун трошкова одржавања нових објеката и нормално функционисање Истраживачке станице, али одговор још нисмо добили. По нашој рачуници, за основне трошкове потребно је око пет милиона динара месечно.

У новим објектима, завршеним у мају, до сада је одржано више од 70 програма из разних научних области, у којима је учествовало око 2.000 талентованих средњошколаца и студената. Међутим, истиче Мајић, због недостатка средстава већ су отказани многи семинари, попут оних намењених усавршавању наставника.

– Ако због неразумевања државе останемо без средстава, то би директно водило у гашење Истраживачке станице Петница, чиме би нестала установа чији је углед у свету грађен пуне три деценије – упозорава директор.

– Сваке године добијамо све мање новца за научне програме. Лане, за те намене од државе смо добили 25 милиона динара, а ове године – пет пута мање!

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!