Пијемо отров, а надлежни ћуте

0
(0)

Држава је одлучила да реши проблем оштећеног јаловишта у руднику Столице, у Костајнику код Крупња, из којег се дуже од пет месеци излива токсична јаловина. Радови су званично почели јуче, а у Костајник је дошао министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, са стручњацима РТБ Бор и председником крупањске општине Радом Грујићем.

Илић је обишао јаловиште и најавио да ће осим багера који је дошао јуче наредних дана овде доћи још тешке механизације.

– Желимо да трајно дренажно покупимо све воде, да их потпуно извучемо ван јаловишта и на изласку из јаловишта направимо једну брану. Оно ће тако да презими, а циљ је да овим радовима прекинемо отицање материјала из јаловишта. Данас је почела прва фаза радова која ће трајати од 30 до 45 дана и биће завршена пре краја године. Вредност ове фазе је око 15 милиона за потребан материјал, а РТБ Бор ради бесплатно – рекао је министар Илић после обиласка јаловишта.

Тешки метали стигли и до Саве

Тешки метали су пловећи Костајничким потоком, „обогатили“ и воде Корените, Јадра, а почетком прошлог месеца нађени су и у Дрини недалеко од њеног ушћа у Саву. Сива вода и јуче је текла Костајничким потоком, а дебели наноси сиве масе у његовом кориту и на обалама сведоче да ће заустављање истицања јаловине бити само први корак у предстојећем дугорочном периоду.

На прилазу затичемо портира Миленка Стефановића, који је, како каже, „чувар јаловишта“ и вешто нас води преко сивила јаловине док ноге, помало, утањају у песак и сиву масу „замешену“ од тешких метала. До 1993. је радио у Столицама, а сада као инвалид рада због олова у организму суверено господари брдима јаловине радећи за фирму која му дугује 15 плата.

– Био сам овде када је у мају брана оштећена. Обилазио сам јаловиште и изашао на малу брану када је вода почела да прелива, а шума да шкрипи. Кренуло је клизиште, покидало колекторе, а онда је настало обрушавање и овај јад. Тада сам трчао да упозорим људе из оближњих кућа да ће брана провалити. Вода је тада нашла пут и иде средином јаловишта. До тада је овде јаловиште било равно као тепсија, а види сад, прави кањон – прича Стефановић.

У првој кући до јаловишта живи Милојко Јовановић са породицом. Од маја нема чврстог сна, а свака јача киша изазива зебњу хоће ли брана сасвим попустити и гомила јаловине грунути на његову кућу.

– Кад путем затутњи камион, скачем из сна, мислим пуче брана. Моју малину на десет ари је јаловина уништила, у дворишту где је прошла трава не расте. Супругу, седмогодишњу ћерку и мене од овог смрада боли у глави и прсима. Тражио сам од општине помоћ да среде корито потока и ураде подзиду, јер је дошло на два метра од куће и даље поткопава, али још нема ништа. Воду сам пре четири месеца однео на анализу, али нико ништа не јавља. Не знам шта пијемо, али у грлу сврби – прича забринуто први комшија јаловишта.

 

Ђ. Јанковић – Вести

фото: Ђ. Јанковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

5 (1) Грејање и индивидуална ложишта су главни узрочник аерозагађења и са лошим квалитетом ваздуха …

Рељић: Будите паметни поводом вакцинације – догађања у корона-циркусу тек ће бити експлозивна

4.6 (29) * Поборници планетарног вакцинисања имaће проблема с народом. Преко половине Британаца не жели вакцину. Исти …

4 Коментара

  1. I 15 miliona za pocetak ce drzava uzeti od ovog napacenog naroda,zato sto vlasnika to nezanima.Ej Srbijo,Srbijo….

  2. Ma nije to nista! strpi se malo,. bice bolje za koju godinu. ps. ako budes ziv?

  3. Ви не треба да ћутите.Ко ћути – слаже се, рекоше стари Латини.

  4. Nasim parama podmazuhu Bogicevica.Uhapsiti i na Sud onspektore koji nidu radili svoj posao.Ovo mije problem star sedam dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *