fbpx

ПКС: Дознаке дијаспоре веће од страних инвестиција

0
(0)

Девизне дознаке које је прошле године српска дијаспора послала у матицу, према подацима Народне банке Србије, вределе су 2,6 милијарди евра, што је знатно премашило ниво страних инвестиција у српску привреду у истом периоду.

Дијаспора је велики неискоришћени економски потенцијал, значајан канал којим се могу унапредити економски односи Србије са иностранством, саопштила је Привредна комора Србије.

Од 2001. до краја 2012, према оцени економиста, у Србију је из дијаспоре стигло више од 34 милијарде евра по основу дознака, док смо у у истом периоду привукли око 19,5 милијарди евра страних директних и портфолио инвестиција.

Дијаспора у великој мери може да допринесе промоцији Србије као атрактивне инвестиционе дестинације, али и да подржи домаће компаније да извозе и нађу партнере на великим тржиштима у иностранству.

Процењује се да у свету има око четири милиона српских исељеника и да је Србија девета на листи од 50 земаља по броју емиграната на милион становника.

Крајем јуна у ПКС је конституисан нови четворогодишњи сазив Пословног савета за дијаспору који окупља 47 чланова из дијаспоре и 21 члана из матице са циљем да се огромни потенцијал дијаспоре стави у функцију развоја Србије, саопштила је ПКС.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порези недовољни за нови инвестициони план

0 (0) Србији је потребан инвестициони план, улагања у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру како …

Кинеске инвестиције у Европи мање за 80 одсто

0 (0) Кинеске инвестиције у Европи смањиле су се за 80 одсто у првој половини …

2 Коментара

  1. A posle nas maltetiraju na granici kao da smo ko zna sta

  2. Crna rupa je na potezu izmedju Save i Dunava. Popravite ilustraciju:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *