fbpx
Насловна / Србија / Економија / ПКС: Дознаке дијаспоре веће од страних инвестиција

ПКС: Дознаке дијаспоре веће од страних инвестиција

Девизне дознаке које је прошле године српска дијаспора послала у матицу, према подацима Народне банке Србије, вределе су 2,6 милијарди евра, што је знатно премашило ниво страних инвестиција у српску привреду у истом периоду.

Дијаспора је велики неискоришћени економски потенцијал, значајан канал којим се могу унапредити економски односи Србије са иностранством, саопштила је Привредна комора Србије.

Од 2001. до краја 2012, према оцени економиста, у Србију је из дијаспоре стигло више од 34 милијарде евра по основу дознака, док смо у у истом периоду привукли око 19,5 милијарди евра страних директних и портфолио инвестиција.

Дијаспора у великој мери може да допринесе промоцији Србије као атрактивне инвестиционе дестинације, али и да подржи домаће компаније да извозе и нађу партнере на великим тржиштима у иностранству.

Процењује се да у свету има око четири милиона српских исељеника и да је Србија девета на листи од 50 земаља по броју емиграната на милион становника.

Крајем јуна у ПКС је конституисан нови четворогодишњи сазив Пословног савета за дијаспору који окупља 47 чланова из дијаспоре и 21 члана из матице са циљем да се огромни потенцијал дијаспоре стави у функцију развоја Србије, саопштила је ПКС.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дијаспора унела милијарду евра у Србију за прва 4 месеца

БЕОГРАД: За четири месеца ове године дијаспора је у Србију унела више од милијарде евра, …

Вучићев режим улаже 10 милијарди евра народних пара без икаквог плана и стратегије

Србију у наредних четири-пет година очекује, судећи према речима председника Србије Александра Вучића, инвестициони циклус …

2 Коментара

  1. A posle nas maltetiraju na granici kao da smo ko zna sta

  2. Crna rupa je na potezu izmedju Save i Dunava. Popravite ilustraciju:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *