fbpx

Плате није дало 100.000 фирми

0
(0)

ПЛАТУ без пореза и доприноса током децембра исплатило је близу 6.000 послодаваца. Ово показују подаци Пореске управе, која од јула прошле године, на основу извештаја банака, свакодневно контролише исплату зарада и пратећих обавеза.

Истовремено, око 95.000 предузећа и предузетника својим запосленима је уредно исплатило зараду, баш као и порезе и доприносе за здравствено и пензионо. Скоро толико послодаваца, око 97.000 њих, међутим, уплатило је само порезе и доприносе, али не и – плату.

– У децембру се није ишло много на принудну наплату, јер је већ најављен Закон о условном отпису камате и мировању пореског дуга – објашњавају у Пореској управи.

– Вероватно су и неки послодавци успорили са уплатама обавеза ишчекујући прецизне услове пореске амнестије.

АМНЕСТИЈА ФИРМЕ које су гомилале пореске дугове имају шансу до следећег петка да уђу у програм амнестије. Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга предвиђа да сви који до 31. јануара измире обавезе за новембар, децембар и текући месец, стичу право на „замрзавање“ дуга. Услов је да обавезе и даље редовно измирују. Великим фирмама се половина камате отписује половином године, а друга половина на крају 2013. Малим обвезницима камата ће се преполовити на крају ове године, а „избрисати“ на крају 2014.

Када се све сабере, или плату или доприносе, исплатило је нешто мање од 200.000 фирми и предузетника. У Србији их је, међутим, регистровано, по подацима Агенције за привредне регистре, близу 330.000.

– То не значи да их 130.000 не плаћа плату – објашњава порески стручњак. – Предузетници, као власници, не морају себи да уплаћују плату. Они имају обевезу да уплаћују порезе и доприносе, али не и зараду.

А предузетничких радњи без запослених је у Србији на хиљаде. Ту је и близу 25.000 предузећа у којима званично – нико не ради. Они би хипотетички могли да потпадну и у категорију оних који уредно намирују обавезе према држави, али не и према радницима.

– Плату не исплаћују, то је сигурно, фирме чији су рачуни у блокади – кажу у Унији послодаваца.

– Таквих је близу 60.000. Они немају ни средстава, ни могућности да исплате запосленима зараде. Ту су и фирме које још стоје у евиденцији АПР, али заправо нити раде, нити имају радника.

Почетком прошле године, плату без пореза и доприноса у Србији је исплаћивало око 60.000 послодаваца. Према последњим подацима порезника, у тој категорји је сада свега десетина некадашњег броја. Или су послодавци постали савесни или су радницима престали да плаћају и – плате.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због услова рада у Србији, радници из Индије се вратили кући

4 (4) Тек након писања медија и реаговања синдиката радницима из Индије ангажованим на грађевинским …

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

4.9 (7) Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *