"Платформа" можда ни у Влади ни у Скупштини

„Платформа“ можда ни у Влади ни у Скупштини

0
(0)

То што је председник Србије Томислав Николић почео да с нацртом платформе за Косово и Метохију после страних амбасадора упознаје и домаће политичаре није умањило дилеме у вези с овим документом и његовом даљом судбином. У политичким круговима у Београду спекулише се да платформа највероватније неће ни доћи до Владе и Скупштине Србије, а званичан однос Немањине 11 према документу с Андрићевог венца још није познат, нити утврђен.

Кад се свему дода и изјава премијера Ивице Дачића “да платформа није свето писмо и нешто што се мора спроводити“, поставља се питање у вези са чим је државни врх Србије прошлог понедељка у цик зоре “потврдио јединство“ на маратонској седници у дедињској вили Бокељка, која је претходила Николићевим сусретима с амбасадорима, делом парламентарне опозиције и у петакпредставницима српске локалне самоуправе на КиМ. Са Николићевих сусрета са опозиционим лидерима “процурело“ је до Данаса и да се председник, наводно, здушно ограђивао од премијерових преговарачких активности у Бриселу.

У Немањиној 11 Данасу је незванично речено да још није сигурно да ли ће Влада Србије уопште усвајати понуђену платформу за КиМ која би, у случају да се то не догоди, пред посланике у српском парламенту дошла као предлог председника Србије. Како је објашњено, премијерова стилска поређења с Библијом “не треба схватити као ограђивање од понуђеног документа“, него као најаву да расправа о платформи тек почиње и да ће бити измена. На седници Владе у петак, како је потврђено Данасу, није било ни речи о платформи.

[quote]

Блокаде прелаза

Упркос оцени премијера Ивице Дачића да је задовољан применом споразума о интегрисаном управљању прелазима, због чега ће 17. јануара наставити бриселске преговоре с Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, привредници са севера КиМ најавили су радикализацију протеста. Они ће три пута недељно на по два сата блокирати путне правце на северу КиМ, јер су “незадовољни бриселским договором о режиму увоза робе преко прелаза Јариње“. Блокаде почињу у понедељак и одржаваће се “непарним данима“.

[/quote]

 

У Председништву Србије избегли су директан одговор на питање Данаса ко ће пред Скупштином, ако до ње платформа ускоро дође, бити предлагач – председник Републике или Влада. Како је незванично објашњено Данасу, платформа ће се наћи пред парламентом кад се постигне политички консензус, који подразумева и подршку Владе. У тиму председника Николића очекују конструктивност и политичку озбиљност од свих релевантних учесника у тражењу консензуса. Како је Данасу незванично речено, у опозицији се за сада као “најконструктивнији показао ДСС, чији је председник Војислав Коштуница изнео конкретне примедбе, док су остали неаргументовано критиковали предложени документ“.
– Платформа има недостатке, али и нека добра решења. Главни проблем је што није прецизирано да је АП КиМ у оквиру државе Србије и да је та “скупштина заједнице српских општина“ у њеном систему. Такође, није прецизирано ни да се преговори воде под окриљем СБ УН, а ни Резолуција 1244 није довољно јако истакнута. Добре стране су што се тражи прекид техничких преговора, примена модела да ништа није испреговарано док се све не договори и да нико не може да преговара без овлашћења Скупштине Србије. Али, ипак треба бити обазрив и имати у виду да је Томислав Николић спровео у пракси договоре из Брисела, за чије се поништавање залагао. Бојим се да није у питању нека игра, јер он прича једно, Дачић друго, а Александар Вучић нешто треће – рекао је за Данас Марко Јакшић, посланик у Скупштини Србије и члан Председништва ДСС.

Нема раскорака, почиње усаглашавање

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КИМ и функционер СНС, тврди да у владајућој коалицији “нема раскорака“ и да се ради о “почетку усаглашавања око предложене платформе“. Дрецун објашњава за Данас да је у нацрту овог документа једино непромењива “дефиниција да нема признавања косовске независности, док је све остало подложно промени и договору“.
– У платформи се не тражи прекид техничког дијалога с Приштином, јер ће он претворити у политичке преговоре, којима се бави предложена платформа. Суштина је да Београд не жели да се задржи стање “замрзнутог конфликта“ и да је прихватио савете и изашао у сусрет пријатељима, међу којима је и ЕУ. Не желимо да прекинемо преговоре, а на Приштини је да одлучи шта ће да ради – истиче Дрецун.
Он напомиње да ће “коначан статус АП КиМ бити одређен у директним политичким преговорима Београда и Приштине, а можда и на међународној конференцији и да ће бити у оквирима међународно признатих граница Србије“. На питање Данаса чему аутономија за косовске Србе, ако АП КиМ остаје у границама Србије, Дрецун одговара да је то “паралелни механизам за заштиту српске заједнице док се не постигне коначно решење за Косово“.

 Инсистирање у јавности на Дачићевој изјави је замена за причу о платформи, која нуди и неке добре идеје. Различите изјаве званичника владајуће коалиције вероватно су последице негативног реаговања Брисела и Вашингтона на платформу. Модел Каталоније јесте неостварив, али нека решења су заиста јако добра, попут трансфера суверенитета, повезивања српских општина јужно и северно од Ибра, њиховог односа с Београдом – каже за Данас Владимир Тодорић, директор Центра за нову политику.

Тодорић није желео да коментарише спекулације у појединим политичким и дипломатским изворима о неслагањима унутар владајућег троугла Дачић – Вучић – Николић, због којих председник Републике свој имиџ “српског националисте“, наводно, покушава да заштити понуђеним нацртом платформе.

Председнику Николићу у петак се обратило Удружење расељених Срба са КиМ са захтевом да и његове представнике упозна са платформом.

Перформанс пред Немањином 11

С повиком “Устав ће победити – одлучиће Уставни суд Србије, а не Тачи, Ештон и Дачић“, активисти Грађанске иницијативе “Никад граница са КиМ“ у петак су уклонили за ту прилику импровизовану царину и жицу постављене испред улаза у зграду Владе Србије у Немањиној улицу, а потом изгазили платнене заставе ЕУ и Албаније, које су на њој стајале заједно са српском од папира. То је био перформанс којим је, према речима Александра Павића, иницијатива “Никад граница са КиМ“ хтела да покаже грађанима Београда шта значи примена споразума о ИБМ, али и да поручи да ће се “борити за Устав Србије и да се границе у Србији никад не поставе“.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Недић није хтео Немцима да прода Панчевачки рит а ви сте продали ПКБ будзашто! Ко је ту домаћи издајник и квислинг?

Недић није хтео Немцима да прода Панчевачки рит а ви сте продали ПКБ будзашто! Ко је ту домаћи издајник и квислинг?

0 (0) 17 година од почетка процеса „екстерне“ приватизације дошао је тренутак за продају ПКБ-а. …

Одакле вам паре? Вучић спрема 1.500 аутобуса за којима довлачи ботове у Нови Сад и Београд

Одакле вам паре? Вучић спрема 1.500 аутобуса за којима довлачи ботове у Нови Сад и Београд

0 (0) Српска напредна странка спрема завршницу кампање “Будућност Србије” у којој ће бити потрошене …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend