Србија шампион у одливу мозгова

0
(0)

Млади и образовани и даље одлазе у свет, па је Србија према одливу мозгова на 141. месту од 144 земље, показује последњи извештај Светског економског форума. Према поверењу које имамо у политичаре, као и по стопи организованог криминала смо на 118. месту, а по независности судства на 129. месту.

[quote]

“Убише“ нас Гвајана, Камбоџа и Сенегал

У извештају, који се прави на основу више од 110 показатеља, према квалитету основног образовања спустили смо се за 25 места и сада смо на 99. позицији, где се налазимо и према сарадњи индустрије и универзитета, у чему нас је у односу на прошлу годину претекло 18 земаља. По приступу интернету у школама, од Србије су боље и Гвајана, Камбоџа, Сенегал, али и Хрватска, БиХ, Словенија, Македонија… Према квалитету образовног система, успели смо да превазиђемо Киргизију, Бурунди, Монголију, али имамо исти број бодова са Свазилендом, Азејберџаном, Кувајтом, Уругвајем, БиХ и Румунијом.

[/quote]

 

Када се сви фактори узму у обзир, заузимамо 95. позицију и од свих земаља у региону само је Грчка лошије пласирана од нас. Међу 30 најгорих, у друштву неразвијених афричких земаља смо и према расипној потрошњи Владе, квалитету путева, ефикасности правосуђа, заштити интелектуалне својине, сарадњи у односима радне снаге и послодаваца, капацитету за иновације. Квалитет образовног система нас је довео на 111. место.

– Мора се, ипак, приметити да смо у високом образовању и науци за 50 места боље рангирани него у осталим областима – каже проф. др Миодраг Поповић, препректор Универзитета у Београду. – Наш део посла, ипак, радимо боље од многих, али затаје оне области које треба да искористе те младе људе и њихово знање.

Према речима проф. Поповића, не можемо се лако борити ни са одливом мозгова, који бележе и много богатије земље, а једини начин је понудити младима боља радна места.

[quote]

Само нас здравство не брука

Према очекиваној дужини живота, која је 73,9 година, налазимо се на 61. позицији, док смо према стопи смртности беба на бољем, 39. месту. Здравствена сатистика каже да смо, мерено бројем оболелих од туберкулозе, на 40. месту.

[/quote]

Из године у годину оцене Србије према ”глобалном индексу конкурентности” Светског економског форума забрињавајуће су, али не чинимо, очигледно, много да се поправимо. Овакав распоред снага можда и није реално стање, јер су две трећине показатеља субјективни ставови водећих менаџера у привреди.
– Највише забрињава то што смо ове године, према многим показатељима, пласирани лошије него пре – каже Јелена Бојовић из Националне алијансе за локални економски развој. – Посебно би требало да нас забрине одлив мозгова, јер су млади и образовани људи основни предуслов сваког привредног развоја. 

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend