НАЈЛЕПШИ и најслађи посао у виноградима на Фрушкој гори је почео. Сезону су отоврили Ирижани, тако да су из винограда у оклини овог места, који „гледају“ према Мачви и Сави, у винарије већ почеле да стижу прве приколице бледо зелених гроздова сорте совињон и шардоне. Виногарадари са друге стране Фрушке горе, оне која гледа на Дунав и Бачку, међутим, не журе. Кажу, сачекаће још неко време, да слатке бобице винове лозе упију више сунца.

Са бербом је, међу првима, почео Мирослав Ковачевић, власник подрума „Ковачевић“ из Ирига. На овом послу, како прича док надгледа истовар гајбица са грожђем на линије за сортирање, свакодневно ангажује 50 берача, а грожђе у његов подрум, осим са 10 хектара његових винограда, стиже и из винограда двестотињак коопераната.

– Година је била са много кише, али и са доста сунца, па је и заштита била захтевнија – објашњава Ковачевић. – И поред тога, ко је винограду дао све што му је потребно, имаће одличан род, а како ствари стоје, и годину која ће се памтити по добром вину. Моја екипа је у виноградима квалитетно урадила све послове, тако да сада имамо „школски“ пример квалитета гроздова совињона, са 22,7 одсто шећера и киселином 7,5 и ПХ вредношћу од 3,1…

У подруму „Ковачевић“, у чијем је власништву, од пре неколико година, и стари задружни подрум на изласку из Ирига, ове године би, како процењује његов власник, требало да буде прерађено довољно грожђа за производњу око милион бутеља вина.

– Грожђе кооперантима плаћамо од 30 до 50 евро центи по килограму – наводи Ковачевић. – Наравно, цена пре свега зависи од сорте и квалитета гроздова. Нажалост, биће и неких винограда из којих грожђе нећемо моћи да преузмемо…

„ПРОСЕК“ ИЗ СРЕМАЉУБИТЕЉИ пенушавих вина, ове године ће, како најављује Ковачевић, уживати у новом укусу, са нове линије у коју је ова винарија уложила милион евра. По први пут, у Срему, али и у целој Србији, како наводи наш саговорник, производиће се пенушаво вино у стилу италијанског „просека“. Бели пенушац ће се производити од грожђа сорте неопланта, а и од италијанског ризлинга, који је некада био познат и као грашац, а розе ће бити састављен од пробуса и мускат хамбурга.

О томе какво ће бити вино од ових, првих гроздова који стижу у винарију, како каже Ковачевић, још је рано да се говори. Треба сачекати да се приведе крају ферментација, па да потече прво, младо вино…

Први улазак у виноград са берачима, и узбуђење, кроз које Ковачевић већ пролази, нестрпљиво очекује и Милан Косовић, винар и виноградар из Сремских Карловаца. Са осам хектара винограда око ове варошице у којима гаји пре свега лозу сорте ризлинг и мерло, али и шардоне, совињон блан и каберне, очекује врло солидан род и исто тако добро вино.

– Највише волим када са хектара уберем између осам и девет тона најквалитетнијег грожђа – прича Косовић. – Тако и сечем лозу, да добијем квалитет. Како ствари стоје, ове године и тако сечена лоза даје већи принос. По хектару ће биту и више од 10 тона грожђа.

И Косовић је, као и Ковачевић, много времена провео у винограду, штитећи лозу од болести и наметника.

– Смене кишних дана, па за њима јаког сунца, створили су услове за болести лозе – каже Косовић. – Успео сам да их сузбијем, тако да се сада само надам да ће дани остати суви и сунчани, и да ће берба добро проћи…

ПАЖЉИВА НЕГА

НАДА Кораћ, професор на новосадском Пољопривредном факултету, објашњава како је ова година „тражила“ пажљиву негу винове лозе.

– Смене сунчаних и кишних дана довели су до тога да се винова лоза морала добро заштитити – указује Кораћева. – Ко је све ове радове извео на време, сада не би требало да има проблема. Може се надати врло добром роду, а како ствари стоје, и врло солидном квалитету грожђа. Наравно, све ово је условљено лепим временом у берби.