Србија

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Власници компаније Галенс упутили су низ тужби против еколошких активиста који годинама указују на нерегуларности којима ова компанија практично приватизује Национални парк Фрушка гора. У бројним тужбама омиљени инвеститор локалне власти од еколога траже милионску одштету, али и затворску казну за Драгану Арсић из Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе.

“Власници компаније Галенс Сања и Небојша Петрић претходних недеља упутили су низ судских тужби (СЛАПП – Стратешке тужбе против јавног деловања) против чланова Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе и Удружења Фрушкаћ, покушавајући да на тај начин изврше притисак и застраше ове организације, али и обесхрабре остале грађане и удружења и заташкају нерегуларности на територији заштићеног подручја НП Фрушка гора – потес Кестен, где је породица Петрић у више наврата прекршила закон”, наводи се у саопштењу ових удружења.

Укупна вредност тужбених захтева је око 2.000.000 динара, а Петрићи траже и годину дана затвора за Драгану Арсић из Покрета ОШФГ. У две од укупно пет тужби, брачни пар Петрић понаособ за претрпљену душевну бол затражио по 800.000 динара, док се у тужби “за нарушавање пословног угледа и кредитне способности Небојше и Сање Петрић”, тражи годину дана затвора. Због пресецања ограде и катанца на капији, Петрићи од активиста траже још 200.000 динара. Никола Арежина, члан Удружења Фрушкаћ, који је добио две тужбе, каже да су тужбе “још један у низу погрешних потеза”:

“Ово је све и почело са Петрићима, да они нису секли, бетонирали и ограђивали јавне путеве и подручје Националног парка на који сви грађани имају право, ми никад не бисмо протестовали. Они су узрок, ми смо последица. Они праве проблем свима – од Општине, Покрајине, Покрајинског завода за заштиту природе, Националног парка, Цркве… – а нас туже. То је још један у низу погрешних потеза Петрића”, каже Арежина, напомињући да је “све више људи заинтересовано за овај проблем, и да су активисти “више него икад решени да победе у овој борби.” Драгана Арсић из Покрета ОШФГ, која је добила 5 тужби и за коју Петрићи траже затворску казну, каже да су их Галенсове тужбе додатно оснажиле.

„Ми чланови Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе поднели смо бројне пријаве и покренули низ поступака како бисмо спречили даље уништавање НПФГ и заштитили јавни интерес, који је очигледно угрожен деловањем супружника Петрић који остварују своје приватне интересе на штету јавног интереса. Против њих се води неколико прекршајних поступака у Основном суду у Новом Саду. Треба да им буде јасно да ми нећемо одустати од борбе за Фрушку гору без обзира на то која приватна лица или фирме угрожавају ово природно добро и јавни интерес и да су нас ови притисци тужбама само оснажили у борби за правду и истину.”, каже Арсићева.

Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе у свом саопштењу подсећа да су Петрићи, након што су купили десетине хектара земље на потесу Кестен и од Епархије бачке добили на коришћење шуму, која се налази у границама Националног парка, противзаконито оградили то подручје и тако блокирали три јавна (атарска) пута на Фрушкој гори која су одувек била на располагању локалном становништву и посетиоцима Националног парка. Поред тога, наводе активисти, Петрићи су искрчили део шуме у границама Националног парка да би направили бетонски пут, за који је грађевинска инспекција утврдила да је незаконито урађен, а инспекција за животну средину оценила да има негативан утицај на животну средину. Петрићи су прошле године изјавили и да ће планинари и љубитељи природе бити добродошли на брдо Кестен и да ће оно остати отворено за посетиоце.

“Међутим, недуго затим, од пољопривредног газдинства од око 800 м2 данас смо дошли до тога да се на брду Кестен припрема туристичко-угоститељски објекат од око 7.000 м2. За градњу су експресно добијене скоро све дозволе иако се ради о пољопривредном земљишту, односно пашњацима ван грађевинске зоне, где су и званично регистрована станишта заштићених врста”, подсећају еколози.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!