fbpx

Почела нова школска година, у стотинама школа просветари штрајкују

0
(0)

БЕОГРАД – Почетак школске године обележио је и штрајк чланова Уније синдиката просветних радника Србије који траже повећање зарада на начин како је то претходно било договорено, као и разговоре са надлежнима о томе.

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић рекла је новинарима да је тај синдикат позвао своје чланове шириом Србије да данас скрате часове на 30 минута што су и учинили у око 670 школа у Србији.

Тај синдикат, како је казала, има чланство у 736 школа у Србији.

“Наш захтев је наставак социјалног дијалога о увођењу праведних платних разреда у све области које се финансирају из будзета, покретање засталих преговора из октобра прошле године и неиспуњавања оног што је договорено. Расположени смо за разговор и борићемо се да до њега дође што пре”, рекла је Јанковић.

Сматра да је лоше то што је увођење платних разреда одложено за јул 2020. године, и то према њеној оцени, вероватно води до 2021. године.

Јанковић је објаснила да је повећање плата за ову годину требало да износи 14, 6 одсто а да је предлог синдиката био да то буде 20 одсто од октобра ове године. Траже разговоре са министром Шарчевићем, али и осталим ресорним министрима и како кажу, покушаће да дођу до председнице Владе и да од ње сазнају шта се дешава са тим.

Просветари траже од надлежних да прихвате њихове захтеве који им, како кажу, законски припадају јер су оштецени у поређењу са другим занимањима и позивају се на споразум који су представници четири синдиката потписала 2015. са ресроним министарством, а што се, како наводе, не поштује и зато желе да преговарају о томе.

Представници Уније синдиката просветних радника траже и исплату пет Светосавских награда у износу од 25.000 динара, затим да они који уносе податке у систем и воде електронски дневник у школама такође буду плаћени како је обећано.

Након конференције за новинаре испред зграде ресорног министарства у Немањиној улици, представници Уније су ушли на разговор са представницима Министарства просвете.

Танјуг /Фото: Танјуг – Бојан Стекић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шарчевић најављује холограмске наставнике и роботе у учионицама

0 (0) Роботи, виртуелна реалност, холограмске пројекције наставника – само су неке од новина које …

Радници Kлиничког центра упозоравају: Здравствени систем ће се урушити ако се нешто не предузме

5 (4) Запослени у Kлиничком центру Србије одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења. Живорад Мркић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *