fbpx

Почела са радом прва фабрика безглутенске хране у Србији

0
(0)

БЕОГРАД – Компанија Александрија Фрушка гора саопштила је да је почела са радом прва фабрика безглутенске хране у Србији у њиховом новом погону у Чуругу.

Пројекат безглутенских производа настао је у намери технолога те компаније да дођу до нове групе производа од целог зрна проса и хељде, који би задовољли све нутритивне потребе људи.

Тестирањем и анализом добијених хлебова, тестенина, крекера и кекса утврђено је да су то производи који поспешују опште здравствено стање људског организама, а анализе су показале да су то и безглутенски производи, јер просо и хељда не садрже глутен, наведено је у саопштењу компаније.

Поред тога, технологија коју су развили током рада на тим производима показала се јединственом у свету, насупрот до сада познатим технологијама других произвођача, које су развијене за добијање искључиво безглутенских производа не добијајући нутритивно вредан производ за људски организам.

Просо и хељда су нутритивно надмоћније житарице од пшенице и пиринча и имају значај у превенцији дијабетеса, јер обе врсте имају низак гликемијски индекс.

Компанија је саопштила да су ти производи тестирани и произведени у посебним условима потпуно новог и специфичног погона у оквиру њихове Фабрике у Чуругу.

Компанија већ неколико година развија категорију функционалних производа у сарадњи са Институтом за прехрамбену технологију Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Центра за испитивање намирница.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СРБИЈА ПОНОВО УВОДИ КАРАНТИН! За Београд полицијски час већ од викенда?!

4.3 (4) „Полиција ће у сарадњи са санитарном инспекцијом поново контролисати да ли заражени пацијенти …

Укинут редовни авиосаобраћај између Грчке и Србије

0 (0) АТИНА – Од данас 7. јула па све до 15. јула у 23:59 …

Један коментар

  1. То ко онај у врућем ветру што је правио безалкохолну ракију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *