fbpx
Насловна / Здравље / Почела са радом прва фабрика безглутенске хране у Србији

Почела са радом прва фабрика безглутенске хране у Србији

БЕОГРАД – Компанија Александрија Фрушка гора саопштила је да је почела са радом прва фабрика безглутенске хране у Србији у њиховом новом погону у Чуругу.

Пројекат безглутенских производа настао је у намери технолога те компаније да дођу до нове групе производа од целог зрна проса и хељде, који би задовољли све нутритивне потребе људи.

Тестирањем и анализом добијених хлебова, тестенина, крекера и кекса утврђено је да су то производи који поспешују опште здравствено стање људског организама, а анализе су показале да су то и безглутенски производи, јер просо и хељда не садрже глутен, наведено је у саопштењу компаније.

Поред тога, технологија коју су развили током рада на тим производима показала се јединственом у свету, насупрот до сада познатим технологијама других произвођача, које су развијене за добијање искључиво безглутенских производа не добијајући нутритивно вредан производ за људски организам.

Просо и хељда су нутритивно надмоћније житарице од пшенице и пиринча и имају значај у превенцији дијабетеса, јер обе врсте имају низак гликемијски индекс.

Компанија је саопштила да су ти производи тестирани и произведени у посебним условима потпуно новог и специфичног погона у оквиру њихове Фабрике у Чуругу.

Компанија већ неколико година развија категорију функционалних производа у сарадњи са Институтом за прехрамбену технологију Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Центра за испитивање намирница.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија због уласка у „мали шенген“ мења свој грб и уместо банана републике постаје ПАРАДАЈЗ РЕПУБЉИК

4.6 (20) Од уласка Србије у ЕУ нема ништа и то је већ годинама свима …

Владислав Б. Сотировић: Зашто је потребна детитоизација и декомунизација Србије?

4.1 (9) Титови партизани се у току читавог рата нису ни борили против страног окупатора, …

Један коментар

  1. То ко онај у врућем ветру што је правио безалкохолну ракију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *