Почињу контроле засада да се утврди ко убија пчеле, тражи се помоћ грађана и МУП-а

Почињу контроле засада да се утврди ко убија пчеле, тражи се помоћ грађана и МУП-а

0
(0)

Удружење „Сачувајмо пчеле“ и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени су у акцију заштите пчела у Србији од тровања опасним материјама, а траже и помоћ МУП-а и измену закона.

Неоникотиноиди, у средствима за заштиту биља, која стижу кријумчарењем, углавном са далеког истока, остављају огромне последице на медоносну пчелу у Србији, потпуно су уништили више од десет хиљада врста инсеката, а европског бумбара на нашим просторима готово више и да нема.

У Удружењу кажу за Тањуг да се „продаја одвија и преко друштвених мрежа и форума“ а кријумчари, у последње време, су трговину организовали „користећи апликацију Вибер на андроид телефонима“.

Удружење „Сачувајмо пчеле“, које је и чланица коалиције Европске уније „Саве тхе беес“, упозорава пољопривреднике и воћаре, да су пчеле веома важан фактор у опрашивању биљака. Њиховим тровањем знатно се умањују приноси.

Истичу и да у сарадњи са Министарством пољопривреде, као и са Фитосанитарном инспекцијом, контролишу засаде, пре свега индустријског биља, уљане репице и сунцокрета, и траже помоћ полиције.

„Трговина опасним материјама, у овом случају пестицидима, је кривично дело. Потребна нам је потпуна сарадња МУП-а, као и промена закона у вези са самовољним третманом непознатом дозом ових средстава која могу озбиљно да угрозе и здравље људи“, објашњавају у Удружењу.

Они наводе да је Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља решена да ове године направи превентивне акције провере засада уљане репице и сунцокрета широм Србије на присуство неоникотиноида. Kао партнер акције, која ће трајати током читаве пчеларско-пашне сезоне укључено је Удружење „Сачувајмо пчеле“, чији је задатак да инспекцији достави тачно одређене локације са којих ће бити узети узорци и послати у лабораторију на анализу.

Сви трошкови анализа узорака обезбеђени су из буџета Управе за заштиту биља. Уколико се анализом покаже да је биље третирано неоникотиноидима, казне су огромне, а страдање пчела пада на власнике парцела, на којим је коришћен овај препарат.

У Удружењу верују, иако је територија велика, да неће бити препрека да се узму узорци са многих парцела и позивају „грађане, пчеларе и савесне пољопривреднике“ да им помогну.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

5 (3) Становништво и привреда све више се задужују код банака, односно узимају кредите тако …

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

Оно када је Србија економски лидер у Европи па дели пакете помоћи за 1,2 милиона радника и 250.000 фирми

5 (2) Данас ће бити исплаћена трећа половина минималца за привреду, што је једна од …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend