Почињу контроле засада да се утврди ко убија пчеле, тражи се помоћ грађана и МУП-а

0
(0)

Удружење „Сачувајмо пчеле“ и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени су у акцију заштите пчела у Србији од тровања опасним материјама, а траже и помоћ МУП-а и измену закона.

Неоникотиноиди, у средствима за заштиту биља, која стижу кријумчарењем, углавном са далеког истока, остављају огромне последице на медоносну пчелу у Србији, потпуно су уништили више од десет хиљада врста инсеката, а европског бумбара на нашим просторима готово више и да нема.

У Удружењу кажу за Тањуг да се „продаја одвија и преко друштвених мрежа и форума“ а кријумчари, у последње време, су трговину организовали „користећи апликацију Вибер на андроид телефонима“.

Удружење „Сачувајмо пчеле“, које је и чланица коалиције Европске уније „Саве тхе беес“, упозорава пољопривреднике и воћаре, да су пчеле веома важан фактор у опрашивању биљака. Њиховим тровањем знатно се умањују приноси.

Истичу и да у сарадњи са Министарством пољопривреде, као и са Фитосанитарном инспекцијом, контролишу засаде, пре свега индустријског биља, уљане репице и сунцокрета, и траже помоћ полиције.

„Трговина опасним материјама, у овом случају пестицидима, је кривично дело. Потребна нам је потпуна сарадња МУП-а, као и промена закона у вези са самовољним третманом непознатом дозом ових средстава која могу озбиљно да угрозе и здравље људи“, објашњавају у Удружењу.

Они наводе да је Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља решена да ове године направи превентивне акције провере засада уљане репице и сунцокрета широм Србије на присуство неоникотиноида. Kао партнер акције, која ће трајати током читаве пчеларско-пашне сезоне укључено је Удружење „Сачувајмо пчеле“, чији је задатак да инспекцији достави тачно одређене локације са којих ће бити узети узорци и послати у лабораторију на анализу.

Сви трошкови анализа узорака обезбеђени су из буџета Управе за заштиту биља. Уколико се анализом покаже да је биље третирано неоникотиноидима, казне су огромне, а страдање пчела пада на власнике парцела, на којим је коришћен овај препарат.

У Удружењу верују, иако је територија велика, да неће бити препрека да се узму узорци са многих парцела и позивају „грађане, пчеларе и савесне пољопривреднике“ да им помогну.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Постављање 8.000 биометријских камера рађа ризик од контроле друштва (видео)

4 (2) Постављање више од 8.000 камера уз коришћење софтвера за препознавање лица може да …

Наставља се прање пара породица Вучић, Брнабић, а пореска служба затвара 350 конкурентних објеката

5 (8) Србија је најсиромашнија држава Европе, а воде је најбогатији политичари, званичне су процене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *