четвртак , март 22 2018

Појавили се снимци прототипа кинеског стратешког „невидљивог бомбардера“ H-20

КИНЕСКИ медији су објавили сателитске снимке досад непознатог стратешког бомбардера.

Авион је направљен у форми „летеће крило“ и вероватно је прототип перспективног кинеског бомбардера H-20.

О раду на том авиону први пут се сазнало 2016-те, али никакве подробности нису процуриле. Сада се, међутим, већ могу изнети неке претпоставке.

Судећи по „летећем крилу“ и неким изјавама кинеских експерата, може се закључити да ће то бити тешко уочљива летелица направљена са коришћењем Stealth-технологија.

По својим контурама, највише ће личити на амерички „невидљиви“ бомбардер B-2 Spirit, а такође на перспективни B-21 и ударни дрон X-47B.

Према проценама, H-20 кинеска ратна авијација треба да добије 2025. године. А ако је то тачно, врло брзо ће морати да почну летачка тестирања. Можда су, заправо, већ и почела.

Најбољи далеколетни бомбардер којим Кина располаже данас је Xian H-6K који је модернизовани совјетски Ту-16, који Кина по лиценци производи од краја 50-их година. Тај авион је последњих година добио савремену електронику и руске моторе Д-30КП-2.

Захваљујући њима, сада има долет до 3.500 километара (уместо 1.800).

H-6K може да носи до 6 стратешких крстарећих ракета CJ-10A које су копија руских Х-55 (Украјина је 2001-ве продала Кини 6 таквих ракета и техничку документацију за њихову производњу).

Кина данас има 50-60 H-6K.

Нови кинески бомбардер H-20 биће способан да носи (за разлику од америчког B-2 Spirit) стратешке крстареће ракете, што ће бити огроман технолошки пробој који ће Кини омогућити да се у тој области изједначи са САД и Русијом.

Пекинг би тако након 2025. могао да се постепено изравна са Москвом и Вашингтоном по могућностима својих стратешких нуклеарних снага.

Русија се у овој области одлучила за дубоку модернизацију свог надзвучног Т-160М2.

Модерни „Бели лабуд“ са савременом електроником биће много јефтинији, а носиће нове крстареће ракете Х-101/102 са максималним дометом 4500-5500km, што значи да неће ни морати да улази у ваздушни простор противника па му неприметност неће ни бити важна

Пише: Леонид НЕРСИСЈАН

Факти

Актуелно

Кинеска средња класа са 300 милиона потрошача – главна економска локомотива света

КИНЕЗИ се враћају својим кућама и на радна места после дугих новогодишњих празника. И, улазе …

Спектакуларно отворене 23. Зимске олимпијске игре: Порука мира свету

КОРЕЈЦИ су још једном одушевили свет. У Пјонгчангу су у петак спектакуларно отворене 23. Зимске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons