Пола милиона људи у Србији нема пара да плаћа комуналије

0
(0)

Грађани који рачунају да ће неплаћене обавезе застарити греше. Њима следи опомена, прекид испорука услуге, па утужење, али и плаћање дуга, све са каматом.

Најмање толеранције према неплатишама имају мобилни, фиксни, интернет и кабловски оператери, који већ после једног неплаћеног рачуна уводе прве казне за неодговорне платише, у виду смањене брзине интернета, или укидања могућности позивања других корисника. Грађани су донедавно најређе плаћали рачуне за струју и грејање, али са недавном променом политике наплате електродистрибуција, ова пракса полако почиње да изумире.

– За дуг од 5.000 динара добио сам опомену, а када ми је са следећим рачуном дуг прешао 10.000 динара, стигло ми је упозорење пред искључење. Знам људе којима су стварно брзо након тог упозорења и искључили струју, тако да нисам хтео да ризикујем, па сам платио толико да ми дуг падне испод 5.000 динара – каже Београђанин Мирко Јефтовић.

Када „екипе с маказама“ крену у сечу струје и гаса, дужницима прети још један трошак. Поновно прикључење на електромрежу кошта и неколико хиљада динара, док ће слична услуга кориснике гаса коштати и 19.000 динара.

Водоводи веома ретко прекидају испоруку воде, а мале су шансе да ће надлежни престати да односе и смеће, али ће и једни и други у року од годину дана, када могућност наплате дуговања застарева, подићи тужбе против дужника, а тада ће поред дуга, морати да плате и судске трошкове, као и нагомилане камате, које на дужи период уопште нису безначајне. – Наше предузеће користи максимум од 12 месеци, а затим покрећемо принудну наплату када немамо никакву другу опцију – кажу за „Блиц“ у Инфостану.

У наплатним службама свих комуналних предузећа, телекомуникационих кућа и кабловских оператера кажу да су најредовније платише, упркос томе што имају у просеку најниже приходе – пензионери.

Многима се десило да су због грешке у књижењу платили исти рачун два пута, и то само зато што нису чували рачуне као доказ о уплати. Уплатнице је потребно чувати бар годину дана.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

2 Коментара

  1. ali zato Kertezu kazna moze da zastari i da je samo njemu vec i mnogima kao on a mi cutimo i placamo

  2. Gradska vlada je Odluku o umanjenju subvencija za bore, trudnice, porodilje, nezaposlene, penzionere, za svratista, narodne kuhinje i ostale donela krajem aprila meseca 2014. Odluka je nezakonita jer se sprovela RETROAKTIVNO od 1.marta. Dokaz: racuni za komunalne usluge koje ispostavlja Infostan obracunati su od 1.04. do 31.04 sa umanjenim subvencijama, odn. popustima. Informacija o umanjenju ovih subvencija nigde nija bila objavljena. Tek 9.maja o.g. objavljena je na sajtu Infostana. Ni jedno sredstvo informisana pre 9.maja nije objavilo nikakvu informaciju o ovoj odluci gradske vlade. Zasto? Recimo da sam znala za ovu odluku, ne bih kupovala meni preko potreban frizider. Kupljen je na 12 rata. Ponavlja, da sam znala za ovu odluku ne bih ze zaduzila za kupovinu bele tehnike i ovu odluku bih mnogo lakse podnela. Medjutim, sada nisam uopste u mogucnosti da placam komunalije, jer mi vrlo malo ostaje za osnovne zivotne potrebe, a to je najvise hrana. U odluci ne stoji datum do kada ce trajati ova odluka – nema nikakav datum do kada, a vec se prica da ce u oktobru biti uumanjene penzije. Sto se tice komunalija grejanje je enormno skupo, placa se preko cele godine, a ne postoji nikakva mogucnost da se onaj ko zeli iskljui sa istog. Niko ne reaguje na ovu Odluku gradske vlade zbog toga sto se provodi retroaktivno. Ima li neko da nas zastiti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend