Полиција без објашњења одузима ловачко оружје Старопланинцима, они тврде да је реч о застрашивању

4.3
(7)

Ловачке пушке и пиштоље у легалном поседу полиција је одузела двојици активиста Савеза месних заједница Старе планине без образложења. Док они у овоме виде застрашивање и понављање сценарија из села Раките, у пиротској полицији засад не одговарају на питања о овом случају.

Након што је активисткиња Миња Николић испитивана на полиграфу у вези свог говора на протесту у Београду, јуче је председнику Савета Месне заједнице Темска Томиславу Панчићу одузета ловачка пушка за коју, како каже, има све уредне дозволе.

Оружје је легално, нису ми ништа рекли због чега, само су дошли са налогом за узимање. Неће то ваљати којим је путем кренуло, ситуација је све гора, народ се провоцира – сматра Панчић.

Он каже да се понавља ситуација из села Ракита када је такође, након протеста против изградње мини-хидроелектране, полиција разоружавала мештане.

Са њим се слаже и Зоран Стојановић из Топлог Дола, некадашњи командир карауле изнад овог села, којем је јутрос полиција привремено одузела 2 пиштоља и 2 карабина.

Ја сам бивши официр, 25 година сам обезбеђивао границу са тим пиштољем. Ово је застрашивање, уносе нам немир и крње углед код грађана. Сматрамо да инвеститор није одустао од градње мини-хидроелектране, гледа да нас заплаши и на овај начин. Напротив, ми ћемо збити редове, бићемо још храбрији – каже Стојановић.

СМЗ Старе планине: Застрашивање неће уродити плодом

У Савезу Месних заједница Старе планине сматрају да је повод за одузимање оружја сукоб у Топлом Долу са инвеститором мини-хидроелектране.

Да ли то неко покушава да застрашује људе који се боре за воде, за свој опстанак и своје деце? Скрећемо пажњу свим чиниоцима власти да промишљено предузимају своје кораке у складу са законом и поштено и да не стају ни на чију страну, а посебно не на страну оних који хоће силом да узурпирају наше реке – саопштавају из Савеза.

Додају да, како га називају, “Ракитски сценарио” застрашивања мештана на Старој планини неће уродити плодом

Да ли неко покушава да примењује исте методе које су примењиване у Ракити? Сама Темска, која је чланица Савеза месних заједница Старе планине, има искуство и традицију од пола века у одбрани вода – кажу старопланинци.

У Полицијској управи Пирота засад не одговарају на питања новинара Јужних вести о овом случају. Питања су послата мејлом, а и поред неколико телефонских позива, али и СМС порука, одговора још нема.

Љубомир Филипов, Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Код Бујановца пронађене велике количине оружја и ракетних бацача, као и минско експлозивних средстава

5 (5) Приликом радова на прегледу терена који се изводе на територији општине Бујановац, 14. …

Компанија Фајзер од које Вучићева банда тровача купује вакцину подмићивала докторе у Србији?

4.6 (11) На сајту РТС-а се може наћи чланак из 2012 године под насловом: ”Афера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend