fbpx

Полицијска тортура над синдикалцима у Крагујевцу се наставља!

0
(0)

Синдикална организација Застава оружје је изложена великим притисцима како би се кроз дисциплиновање одустало од сваког даљег отпора и исказивања незадовољства радника због стања које је резултат управљања фабриком, саопштила је та организација.

Како наводе, након што је пре три године по основу анонимне кривичне пријаве у Синдикат ушла пореска контрола, Финансијска полиција и инспектори МУП за привредни криминал, по налогу Тужилаштва и где је документација Синдиката прегледана до последњег папира, као и банковни рачуни, а вршена је и провера добављача са којима Синдикат сарађује, сада је против председника Синдиката Драгана Илића поново поднето више кривичних пријава. Додају да напад добија на интензитету, истичући да се председнику Синдиката учестало упућују нова решења са претњом отказа Уговора о раду од стране директора фабрике, иако је недавно председник Синдиката кажњен, и то тромесечним умањењем зараде од 20 одсто.

„Почетком прошле недеље Драган Илић је саслушан у МУП-у по налогу Тужилаштва, а по основу нове кривичне пријаве коју је против њега поднео генерални директор Милојко Брзаковић за наводно угрожавање опште сигурности, а саслушан је и по основу поднете кривичне пријаве од председника Надзорног одбора пуковника Војске Србије Ивице Марјановића због наводног физичког напада на њега од стране председника Синдиката у Управној згради фабрике Застава оружје“, наводе у саопштењу. Томе је, како додају претходила и кривична пријава о наводном нападу председника Драгана Илића на Милана Милошевића, руководиоца службе обезбеђења, који се током штрајкова истакао као чувар и кључар фабричких капија и који је на све начине покушавао да спречи излазак радника пред Управну зграду.

„Прогон се ту не завршава јер припадници МУП-а интензивно прате возило у коме се креће председник Синдиката и заустављају га са намером да му пишу прекршајне пријаве. Приликом једног таквог заустављања је приведен у просторије МУП-а и задржан целу ноћ у притвору јер наводно није хтео да се подвргне контроли алкохолисаности. Том приликом, иако није пружао отпор, полицајци су му на најдрскији начин ставили лисице како би био одведен у Завод за хитну медицинску помоћ где је са лисицама на рукама изведен из аутомобила и чекао преглед, као највећи криминалац, на опште запрепашћење грађана који су били присутни у Хитној помоћи. Том приликом му није омогућено да се подвргне контроли алкохолисаности у Хитној помоћи јер присутни полицајац то није дозволио. Прогон се на томе не завршава, постоје поуздана сазнања да се мобилни телефон прислушкује, док припадници Безбедоносно – информативне агенције прате председника Синдиката и распитују се о његовом кретању“, наводи се у саопштењу.

Дугогодишњи напади на Синдикат и кампања која се води је последица неолибералне тенденције да се фабрика што више уреди по тржишном моделу и где се Синдикат сматра „елементом који ремети тржиште“ јер се супротставио приватизацији фабрике на начин како то предвиђа Закон који је у мају усвојен у Скупштини Републике Србије, оцењују у Синдикалној организацији. Додају да без обзира на оптужбе које се стално подносе потив председника Синдиката због наводног кршења закона, без учешћа Синдиката у процесу доношења одлука није могуће постићи дугорочна и конструктивна решења која треба да унапреде положај радника фабрике у новонасталим околностима.

„Синдикат осуђује овакав тенденциозни напад и притисак на Синдикат и његовог председника, и захтева да државни органи омогуће обављање синдикалних активности слободно и у складу са конвенцијама МОР-а чији је потписник и Република Србија. О догађајима који се односе на прогон Синдиката и председника биће обавештене и међународне организације синдиката како би се захтевала заштита представника синдиката само због тога што је Синдикат водио радничку борбу да заштити интересе запослених фабрике Застава оружје АД“, закључују у саопштењу.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раскринкавање черупања наменске индустрије Вучић и Брнабићка прогласили велеиздајничким чином

4.2 (5) Александар Вучић, Ана Брнабић, Небојша Стефановић и остали представници власти тврде да узбуњивач …

Фирма бивше државне секретарке МУП-а добила посао обезбеђења објеката МУП-а

5 (7) БПС Секјурити, фирма у власништву Милене Вуковић, бивше државне секретарке МУП-а, добила је …

Један коментар

  1. Milojko Brzakovic? Bio je jedan prosecan oficir tehnicke sluzbe, koji je penzionisan u cinu pukovnika. Mogao je u miru da provodi penzionersku svakodnevnicu cistog obraza i bez stresa. Ovako je postao obican pion u rukama mafije, izgubivsi vojnicki i oficirski kodeks koji je izgradjivan visedeceniskom aktivnom sluzbom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *