Политичка мафија на буџету живи 214 година!

0
(0)

Влада Србије, њих 18, имају укупно 151 годину рада ван државне службе. У просеку, свако по 8,3 године. Преосталих 214 година стажа стекли су у некој од буџетских институција

Просек радног искуства у пословима чија се вредност мери на тржишту дефинитивно су актуелном саставу у Немањиној 11 подигли министри одбране Братислав Гашић и министар за ванредне ситуације Велимир Илић. Они, наиме, имају, као власници приватних фирми, највише искуства шта то значи зарађивати од свог рада у Србији. Братислав Гашић је, наиме, 22 године власник приватне фирме “Сантос” у чијем саставу су локална телевизија “Плус” и “Сантос” производња чаја, кафе… Био је и сувласник “Гранд кафе”, бавио се прометом нафте и власник је две бензинске пумпе. Од 2012. био је градоначелник Крушевца, а од 2014. министар одбране.

Како у изјави за “Блиц” каже министар одбране Братислав Гашић, и сада се труди да на Влади изнесе своје искуство из приватног бизниса.

– Наравно да оно што мислим да би било значајно изнесем као сугестију, али је на ресорним министрима да доносе одлуке. Мислим да се то што долазим из реалне привреде највише осећа баш у ресору који водим два месеца – објашњава Гашић.

И министар Велимир Илић има приватни посао од 1986. године. Пре тога је радио у фирмама “Градитељ” из Горњег Милановца и “Бетоњерка” из Чачка. Своје искуство у приватном бизнису Илић је више пута истицао као важно, а јавна је тајна да у његов кабинет редовно долазе бројни привредници који га моле да ургира како би решили проблеме које имају у разним државним институцијама.

Премијер Александар Вучић прошао је, такође, ватрено крштење које мора да, како кажу искуснији бизнисмени, има свако ко хоће да окуси чари и горчину рада у реалном сектору и схвати шта је то прави посао. Сваког првог у месецу морао је, наиме, да дели плате запосленима у СПЦ “Пинки” читавих годину дана. Бригу да ли је могуће исплатити зараде на време, иначе, бизнисмени сматрају највећом главобољом у послу.

Слично искуство имао је и актуелни министар унутрашњих послова Ненад Стефановић, који је четири године провео као финансијски директор предузећа “Јабука” и две године као директор маркетинга у “Интерспиду”.

Мада га многи доживљавају искључиво као политичара Александар Вулин је, заправо, од укупног стажа приличан број година провео у медијској индустрији. Министар културе осећао је читаву деценију шта значи бити слободан уметник, а потпредседница Владе Зорана Михајловић је своје искуство из ЕПС и приватног посла поприлично искористила као доскорашња министарка енергетике.

С друге стране, министар Вујовић, потпредседница Удовички, министар просвете Срђан Вербић и актуелна министарка пољопривреде углавном су се бавили научним и теоретским радом.

politicka mafija Srbija
politicka mafija Srbija

Мора се приметити да чланови Владе нису бежали од разних послова. Тако је премијер у младости уређивао вести на енглеском језику, Расим Љајић као свршени медицинар дуго се бавио новинарством, док је министар Вербић као средњошколац радио радове из астрономије, за шта је добио и награду града Београда. Министар културе је већ с 12 година наступао као пијаниста у оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније.

ИСКУСНИЈИ ОД ДРУГИХ

Иако критичари Владе кажу да би требало да имају више предузетничког духа, наши министри имају и те како више пословног искуства од Американаца. Наиме, америчка штампа све чешће критикује председника Барака Обаму како је “управљање земљом готово у потпуности препустио службеницима одраслим на државним јаслама”. Наиме, само осам одсто Обамине администрације је током живота уопште и пробало да се снађе у приватним водама. Хрватски министри имају чак 423 године стажа радећи за државу.

 

Гордана Булатовић, Блиц

Фото: РАС, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија се опростила од патријарха Иринеја

3 (2) Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла. Руски патријарх: Бог …

Другосрбијанци око Патријаршије

3.4 (7) Од првог часа када су се појавиле шпекулације о смрти српског Патријарха Иринеја …

4 Коментара

 1. У СРБИЈИ је све могуће, такве услове не постоје нигде у свету. Понуда БОНУС КРЕТИТ, као и ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ. Дабијаш могућност повољни кредит са каматом од 18 %. Повољан???
  Међутим да би то и добио, ако су ти примања мања од 15,000 месечно. НЕ ИСПУЊАВАШ основни услов, и КРЕДИТ НЕ МОЖЕШ ДОБИТИ…

  Међутим, у Србији велики број лица зарађује и данас мање од 10.000 РСД месечно. А има и доста лица који недобијају плату по више месеци. Дал је то допуштено у ПРАВНОЈ ДРЖАВИ???

  У ПРАВНОЈ НЕ, и НИЈЕ ТО нити МОЖЕ БИТИ допуштено, а нити дозвољено. МЕЂУТИМ, у ДЕМОКРАТСКОЈ ЈЕСТЕ, и овако модеран и саремен ФЕУДАЛНО РОБОВЛАСНИЧКИ СИСТЕМ ЈЕ ДОЗВОЉЕН… ГДЕ ОНАЈ КОЈИ ЈЕ У МОГУЋНОСТИ, МОЖЕ ДА РАДИ ШТА ХОЋЕ…

  КО ВИШЕ КОГА ЗАЛУЂУЈЕ У ОВОМ МОДЕРНОМ ХАОТИЧНОМ СИСТЕМУ???

 2. POGLEDAJ IM FACE KAKO SU JADNI I BEDNI ALI I OPASNI IZDAJNICI HOSTAPLERI

 3. Fašisti – udruženi zločinački umovi rade protiv Srpskog NARODA

 4. Podeli ovu sramotu sa prijateljima da svi vide kakvog “predsednikaTOMISLAVA NIKOLICA imamo http://www.youtube.com/watch?v=i2NCjKfdtDg#t=413

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend