Политички притисци поскупели дуг

Политички притисци поскупели дуг

Трошкови задуживања Србије у последње две недеље су на највишем нивоу. Стручњаци напомињу и да би могли додатно да порасту, ако ММФ настави да одлаже кредитни програм са нашом земљом. А, како је у понедељак поновио и српски премијер, за основне потребе нам до краја ове године треба додатних 2,5 милијарде евра!

Каматне стопе на српске обвезнице изражене у доларима, које на наплату доспевају 2021. године, скочиле су, иначе, крајем августа са 6,45 на 7,10 одсто. Динар је, у исто време, ослабио за 5,5 одсто према евру.

Ово су ставови аналитичара британског банкарског гиганта ХСБЦ и јапанске банке “Номура”, али и наши економисти упозоравају да за Србију више нема јефтиног новца.

– Цена кредита ће поскупети – тврди за “Новости” Ђорђе Ђукић, професор Економског факултета у Београду. – Немамо могућности да се задужимо под повољним условима на међународном финансијском тржишту. Извесно је да ће инвестиционе банке саветовати купцима да због раста ризичне премије, која је сада на нивоу од 583 базна поена, а била је почетком маја 490 базних поена, или да не купују наше обвезнице или да чекају исход преговора са ММФ. То неће бити пре фебруара следеће године.

КАМАТЕ

Каматне стопе на еврообвезнице које емитујемо на европском тржишту порасле су са 6,9 одсто на 7,02. У Србији је цена задуживања у динарима порасла на 15,84 одсто, при чему је интересовање за домаће записе све мање.

Како тврде светски стручњаци, попут Агате Урбанске из ХСВЦ, инвеститори помно прате најављене планове фискалне консолидације Владе Србије, као и то да ли ће их одобрити ММФ. Јер, ако их не прихвати ММФ улагачи ће желети да им се плати за већи ризик на који пристају.

Како, према речима Ђукића, немамо много избора када је у питању покриће буџетских трошкова, пре свега исплата пензија и осталих давања јавном сектору, можемо се у складу са нашим економским параметрима, задуживати само када су у питању обвезнице везане за доларе по камати већој од 7,25 одсто. Постоји и друга могућност, а то је продаја имовине, пре свега “Телекома” и ЕПС, али билетералним споразумом са неком од заинтересованих држава.

Надлежни већ разматрају издавање нових обвезница на европском тржишту у покушају да обезбеде до две милијарде евра, потребне да се осигура исплата зарада у јавном сектору, пензија и социјалне помоћи, као и да се отплате кредити.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Жуте напредне економске убице најављују ново задуживање Србије за 768,8 милиона евра!

Жуте напредне економске убице најављују ново задуживање Србије за 768,8 милиона евра!

Министар финансија Синиша Мали представио је у Скупштини Србије седам законских предлога који су, како …

АЛАРМАНТНО: Ево коме и колико Србија дугује, Вучић нам је унуке завио у црно

АЛАРМАНТНО: Ево коме и колико Србија дугује, Вучић нам је унуке завио у црно

Укупни јавни дуг Србије је износио 28,1 милијарду евра или 55,7 одсто бруто домаћег производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *