Пољопривредници блокирају путеве у Србији

0
(0)

Члан организационог одбора протеста пољопривредника Мирослав Ивковић изјавио је јутрос да су блокирани многи путеви у Војводини, јер полиција не дозвољава пољопирвредницима да се крећу тракторима. Према последњим информацијама, блокиран је и магистрални пут ка Крагујевцу код скретања за Аранђеловац.

Ивковић је агенцији Бета рекао да су од ноћас у блокади стари пут Суботица-Нови Сад код Римских шанчева, Нови Сад-Темерин на Темеринској петљи, Панчево-Ковачица, мостови код Титела и Жабља и Ченте, прилази Инђији, Старој Пазови, Новој Пазови и Опову и још неки мањи путни правци.

Протесту су се прикључили и пољопривредници из Младеновца и околине који су, са 30 трактора јутрос око 10 сати, блокирали магистрални пут за Крагујевац код скретања за Аранђеловац.

Пољопривредници протестују јер су незадовољни новим начином субвенционисања ратарске производње по приносу, а не по обрадивој површини, који по њиховом мишљењу фаворизује прерађивачку индустрију, на штету пољопривредних произвођача.

„Од јутрос су почели да нам се прикључују и пољопривредници који јуче нису могли да учествују у протесту, како бисмо створили још јачу енергију да се пробијемо до Београда“, рекао је Ивковић.

Он се извинио свим грађанима због новонастале ситуације и рекао да до блокада путева не би ни дошло да се полиција није испречила пред око 4.000 пољопривредника на тракторима на путу за Београд.

„Ми желимо да пропустимо сва возила, али им полиција својим блокадама то не дозвољава, како би то приписала нама“, рекао је Ивковић.

Уз подсећање да ће због ускраћивања права на слободу кретања упутити тужбу Уставном суду Србије, Ивковић је рекао да је упућен допис министрима полиције и правосуђа Ивици Дачићу и Снежани Маловић да одговоре чија је одлука да се пољопривредницима ускрати ово уставно право.

„Сви пољопривредници су са исправним тракторима и свим законским прописима у саобраћају и не схватамо зашто овакав однос према нама. Пољопривредници ће добро запамтити ко им је онемогућио кретање по земљи, јер је то доказ да смо ми грађани другог реда“, истакао је Ивковић.

Пољопривредник Илија Грујић рекао је да су његове колеге, где год су кренули у мирну вожњу, са технички исправним тракторима, дошли у ситуацију да буду заблокирани на више праваца, одакле не могу да се упуте ка Београду у легитимну протестну вожњу.

„Ми имамо могућности да заобиђемо блокаде скоро на сваком месту и да се упутимо према Београду, али до сада ту могућност нисмо користили“, рекао је Грујић и додао да ратари неће имати још дуго стрпљења.

Пољопривредници из општине Ковачица успели су, са око 200 трактора ноћас да стигну, пољским путевима, до центра Панчева и излаза из града где их је зауставила полиција.

„У току преподнева очекујемо да ће нам се придружити паори из Омољице, Иванова и других села у околини Панчева, што значи да би могло доћи до блокаде новог пута ка Београду“, рекао је агенцији Бета Јан Хусарик, председник Асоцијације пољопривредника Баната који је организатор протеста.

Пољопривредници траже да се настави регресирање репроматеријала у производњи са 14.000 динара по хектару, као и да ресорно министарство донесе Стратегију руралног развоја у Србији, јер је то услов да фармери могу да користе средства из ИПА фондова ЕУ.

Пољопривредници су крајем маја и почетком јуна прошле године пет дана блокирали путеве широм Војводине, а блокаде су уклонили након што су се с Министарством пољопривреде договорили о исплати субвенција.

Тада је договорено да ће исплата субвенције од 14.000 динара по хектару за посед величине до 30 хектара, бити завршена до краја 2011, а да ће субвенције за преосталих 70 хектара бити исплаћиване од 1. јануара 2012. године.

Пољопривредници из свих војвођанских општина кренули су јуче тракторима ка Београду старим магистралним путевима, али их је полиција у неколико места зауставила и искључила из саобраћаја.

Током јучерашњих преговора у Београду са министром пољорпивреде Душаном Петровићем није постигнут договор о промени спорних уредби о субвенционисању по оствареном приносу житарица, индустријског биља, кромпира и дувана.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Радосављевић: Када је СНС преузео власт јавни дуг је био 15,45, а данас је преко 27 милијарди евра

5 (4) * Горан РАДОСАВЉЕВИЋ: За претходних девет година Србија је задужена за око 12 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend