Пољопривредници: Још нема мера за ублажавање суше

0
(0)

Две владине уредбе које се односе на регресирање дизел горива за јесењу сетву и субвенције нису додатне мере за ублажавање последица суше, оцењено је на ванредној седници Управног одбора Асоцијације пољопривредника.

„Ако ће 160 милиона евра бити издвојено због суше, питамо се где су средстава овогодишњег аграрног буџета намењена планираном субвенционисању пољопривредне производње за 2012“, наведено је у саопштењу те асоцијације.
У том удружењу истичу да је уредбом о субвенционисању дизел горива „предвиђено да пољопривредници након 15. септембра купују гориво по тржишним ценама, а да ће субвенцију добити након подносења захтева крајем године“.
„То значи да пољопривредници у овом моменту треба да уложе значајна средства, која већина пољопривредника нема. Уз то, банке не одобравају субвенционисане кредите више од месец дана, али се преузети кредити морају редовно враћати, без обзира на сушу“, тврде у Асоцијацији.
У саопштењу је закључено да је „потпуно јасно да се најављеним мерама за ублажавање последица од суше неће обезбедити средства за примену уобичајених агротехничких мера за предстојећу јесењу сетву“.
Влада Србије је прошле седмице усвојила две уредбе за помоћ пољопривредним произвођачима, које се односе на регресирање дизел горива и субвенције.
Министар пољопривреде Горан Кнежевић казао је новинарима после седнице Владе да ће пољопривредницима већ за десетак дана бити омогућено да по повлашћеним условима набаве дизел гориво за предстојећу јесењу сетву.
Како је прецизирао, реч је о укупно 70 милиона литара дизел горива које ће земљорадници моћи да набаве по цени која ће бити мања за 76 динара од малопродајне цене.
Друга уредба односи се на субвенционисање ратарске и производње кромпира за 2012. годину, и то са 6.420 динара по хектару, навео је Кнежевић, прецизирајући да се ради о значајној суми од укупно 10,5 милијарди динара.
Он је објаснио да је реч о реализацији усменог обећања које је претходни министар пролетос дао пољопривредницима, а које је актуелна влада ставила у законске оквире.
Кнежевић је рекао да влада мерама неће успети да надокнади комплетну штету пољопривреди због суше, али ће ратарима омогућити да санирају последице и заснују нову производњу.
Он је подвукао да је реч о једној од највећих интервенција у пољопривреди у последњих 20 до 25 година, а пакет мера за ублажавање последица суше, које је Влада Србије усвојила прошле седмице, „тежак“ је 160 милиона евра.
Пакет мера је подељен у три сегмента – ослобађање или репрограм дугова пољопривредних произвођача и газдинстава, интервенције на тржишту и субвенције или директна финансијска давања пољопривредним газдинствима.
Након ребаланса буџета имаћемо могућност да донесемо још пет уредби, које имају дејство за трећи и четврти квартал, рекао је Кнежевић, истичући да ће сва средства предвиђена мерама бити исплаћена у 2012.
Министар финансија и привреде Млађан Динкић казао је да је прихваћен предлог Министарства пољопривреде да аграрни буџет буде повећан за 10 милијарди динара у ребалансу за ову годину, како би било омогућено комплетно финасирање свих мера за отклањање последица од суше, као и исплата редовних субвенција.
Министри су том приликом поручили да више неће бити преношења финансијских обавеза према пољопривредницима у наредну годину као што је то до сада био случај, већ ће оне бити измирене у текућој години.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сигал: Black Lives Matter личи на терористичку групу која би да свргне владу САД и уништи земљу

5 (9) * О рушењу историјских споменика широм САД: „Ако су сви ти људи били …

Војислав М. Станојчић: Имамо мандатарку или Са Ацом и Аном у нове радне победе

5 (6) Све у свему, Пети октобар ове године био је историјски дан за нашу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend