fbpx

„Положај сточара није лакши“

0
(0)

Београд — Мере владе неће олакшати положај сточарима, јер су ограничиле цене откупа сировина, али не и производа који се користе као сточна храна, тврде земљорадници.

Мада су откупне цене сунцокрета и соје пале прошле недеље, цене сачме која се користи као важно храниво – је остала иста.

Уз то, очекује се даљи раст цена кукуруза, најважније житарице у исхрани стоке.

Ујутру откупна цена кукуруза је у млину „Козара“ у Честерегу износила 27 динара – међутим до вечери, Драган МИрковић, директор силоса, је морао да подигне цену да би убедио пољопривреднике да предају кукруз у његов силос. 

Ако силоси сада плаћају кукуруз 27,5 динара, реално је очекивати да ће врло брзо – можда и до краја године кукуруз коштати преко 30 динара. То је лоша вест за произвођаче млека и јунади – јер се откупна цена њихових производа не мења истим темпом. 

Исплативије је продати кукуруз – него хранити стоку. Милован Васић је до сада товио 40 јунади у турнусу – ове године још није набавио телад за тов. 

Уредба владе о забрани извоза соје и сунцокрета довела је до пада откупних цена уљарица и зато ће ратари зарадити мање – међутим цена сојине и сунцокретове сачме која се користи у исхрани стоке није пала – јер она зависи од цена по којима уљаре могу да извезу свој производ. 

Срећко Ранковић, који је и сточар и ратар, процењује да ће због уредбе Владе у коначном рачуну – изгубити.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљују цигарете, алкохол, кафа…

1 (2) Због новог усклађивања акциза са прошлогодишњом инфлацијом од фебруара ће поскупети цигарете, алкохолна …

Уваљују нам месо и месни отпад који се у ЕУ СПАЉУЈЕ

4.9 (14) Ова компанија је једна је од највећих увозника машински сепаратисаног меса (МСМ). Kомпанија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *